Tikkies: hoe verstuur je ze, waar moet je op letten en wat zijn de etiquette?

Tikkies: hoe verstuur je ze, waar moet je op letten en wat zijn de bijbehorende etiquette?

Wij Nederlanders staan er toch wel om bekend een ietwat gierig volk te zijn. Een app die dan ook niet voor niks een daverend succes is in Nederland, is Tikkie. Tikkie is een app waarmee je gemakkelijk betaalverzoeken opstelt. Deze kun je versturen via WhatsApp of e-mail naar een persoon die je nog geld verschuldigd is. Zo heb je geen gedoe met het uitwisselen van bankgegevens en kan er met een druk op de knop betaald worden. Gemakkelijk en snel, zonder gedoe! Het enige wat je nodig hebt om Tikkies te versturen en ontvangen, is een smartphone met internetbankieren.

Hoe verstuur je een Tikkie betaalverzoek?
Gebruik maken van Tikkie kan in een aantal eenvoudige stappen. Allereerst moet je de app installeren op je toestel. Dit kun je doen in de Google Playstore. Vervolgens kun je de app openen en zal je jouw bankgegevens in moeten vullen. Dit doe je zodat het geld dat je terug gaat vragen wel op jouw rekening terecht komt. Als je het aanmaken van jouw account en invoeren van bankgegevens voltooid hebt, kun je aan de slag met Tikkie! Het versturen van een Tikkie spreekt heel erg voor zich: je moet het terug te vragen bedrag invoeren, een titel (vaak hetgeen waar het terug te vragen bedrag voor was, bijvoorbeeld “bioscoopkaartjes” of “diner”). Vervolgens hoef je alleen nog maar de persoon naar wie je de zogeheten Tikkie wilt versturen te selecteren en voilà! Zo kun je door middel van een eenvoudig berichtje gemakkelijk geld terugvragen!

Let op: Tikkies in gevallen van hulpvraag fraude
Helaas wordt er ook misbruik gemaakt van Tikkie door hulpvraag fraudeurs. In het geval van hulpvraag fraude krijg je een bericht van een bekende uit jouw omgeving die zogenaamd een nieuw nummer heeft, vandaar dat je het nummer niet in jouw contacten hebt staan. Vervolgens hangt de fraudeur, die zich voordoet als een bekende, een verhaal op waarom hij of zij dringend en met hoge spoed geld nodig heeft. Vervolgens stuurt hij of zij een Tikkie betaalverzoek van een hoog geldbedrag, in de hoop dat je dit overmaakt. Doordat je met een Tikkie binnen enkele stappen gemakkelijk een geldbedrag overmaakt, maken oplichters gebruik van deze betaalverzoeken. Zij hopen dat je door middel van deze gemakkelijke betaalverzoeken zonder al te veel nadenken snel een bedrag overmaakt. Trap hier dus niet in en betaal nooit zomaar een Tikkie van een onbekend nummer!

Tikkie etiquette
Ook voor Tikkies zijn er een aantal ongeschreven regels die handig zijn om in acht te nemen bij het ontvangen en versturen van Tikkies. Een verkeerd getimede of onaangekondigde Tikkie kan namelijk voor behoorlijk wat ongemakkelijke situaties zorgen. Hieronder vind je de belangrijkste ongeschreven Tikkie regels op een rijtje! (Waarschuwing: een aantal van de onderstaande regels kun je uiteraard met een korreltje zout nemen 🙂

1. Vermijd te verwaarlozen bedragen
We weten inmiddels dat het in de Nederlandse aard zit, maar toch wordt het vaak niet gewaardeerd als men voor het minste of geringste bedrag een Tikkie stuurt. Is iemand jou een extreem laag bedrag verschuldigd? Laat het dan gewoon zitten. Mensen kunnen het namelijk als vervelend en irritant ervaren als zij continu betaalverzoeken ontvangen, terwijl zij deze zelf nauwelijks sturen. Voel dit dus goed aan en vermijd lage of te verwaarlozen bedragen.

2. Bespreek van tevoren
Als je uit eten gaat met een groep en voorstelt om af te gaan rekenen (met in je achterhoofd dat je na afloop een Tikkie stuurt), dan kan het handig zijn om even te vragen of de groep wil splitten en of iedereen het goed vindt om na afloop een Tikkie te ontvangen. Dit voorkomt verwarring, onduidelijkheid en ongemakkelijke situaties na afloop.

3. Herinneringen sturen
Het kan soms voorkomen dat iemand jouw Tikkie, met wat voor reden dan ook, niet betaalt. Heb geduld en stuur niet direct na een paar uur al een herinnering dat iemand de Tikkie nog moet betalen! Wees geduldig en geef iemand op zijn minst een dag de tijd om de Tikkie netjes te betalen, zodat je niet ongeduldig en gierig overkomt. Als iemand de Tikkie dan nog steeds niet betaald heeft, kun je uiteraard een herinnering sturen.

4. Timing
Het is sociaal wenselijk om niet direct na een afspraak een Tikkie te sturen. Verstuur de Tikkie niet 10 minuten nadat je het restaurant hebt verlaten, maar wacht hier even mee. Zo kom je niet opdringerig over. Moet je een Tikkie betalen, dan is het geen noodzaak om deze direct te betalen, maar zorg wel dat je het dezelfde of volgende dag doet. Het kan erg vervelend zijn als iemand lang moet wachten voordat het betaalverzoek eindelijk betaald is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content