Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
De opkomst van het internet brengt veel nieuws met zich mee. Niet alleen nieuwe apps en sociale media, maar ook nieuwe woorden. Pakweg veertig jaar geleden had niemand geweten wat ghosten, appen of chatbots betekenen, maar tegenwoordig behoort dit voor velen tot alledaags taalgebruik. Het internet is inmiddels overal, en deze internetwoorden dus ook.
Als je iemand veertig jaar geleden had verteld dat je iemand ‘even terug zou appen als je wifi hebt’, had niemand begrepen wat je bedoelt. Tegenwoordig is dit voor veel (jongere) mensen doodnormaal taalgebruik. De opkomst van het internet brengt, naast alle digitale ontwikkelingen, dus ook een heel nieuw vocabulaire met zich mee.
Taalwetenschapper Vivien Waszink vertelt in een interview aan NemoKennislink hoe de taal is beïnvloed sinds de opkomst van het internet: “Vanaf dat moment zijn er een heleboel woorden bijgekomen en omdat de techniek zich steeds verder ontwikkelt, blijven er nieuwe woorden komen. Ook de opkomst van sociale media heeft natuurlijk voor een grote hoeveelheid nieuwe woorden gezorgd. Veel woorden verdwijnen ook wel weer, omdat ze gedateerd raken: ‘sms’en’ doe je bijna niet meer, dus dat kom je veel minder tegen. ‘Appen’ doet wel iedereen, meestal via Whatsapp. En er zijn sowieso een heleboel apps voor van alles en dat levert ook nieuwe woorden op, zoals ‘betaalapp’, ‘datingapp’ en ‘fitnessapp’. Je kunt tegenwoordig zelfs een ‘appaire’ met iemand hebben: dat is een affaire die niet berust op fysiek contact maar op een intensieve uitwisseling via appberichten.”
Voel je je nog niet helemaal thuis in dit nieuwe internetvocabulaire? Het Instituut voor de Nederlandse taal heeft een Internetwoordenboekje opgesteld, maar daarin een uitgebreide selectie van alle internetwoorden die zich tussen 1993 en 2018 aan de Nederlandse taal hebben toegevoegd, inclusief uitgebreide uitleg.
Blijven internetwoorden nu voor altijd onderdeel van onze taal? Of zullen ze op den duur weer verdwijnen? Volgens Vivien Waszink is het een combinatie van beide: “Maar je ziet ook dat mensen zaken die nog steeds bestaan, anders gaan benoemen. Dat komt doordat internet een andere plek heeft gekregen in onze samenleving, het is veel vanzelfsprekender of dominanter geworden. Vroeger zeiden mensen nog zoiets als ‘ik ga even internetten’, omdat dat een activiteit op zich was en je er moeite voor moest doen – er was zelfs een inbelgeluid voordat de verbinding met het internet tot stand kwam. Nu gebruiken we internet bij allerlei dingen in ons dagelijks leven zonder dat we ons er bewust van zijn.”
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.