Code geel, vaccinatiepaspoort en veilig boeken: al jouw vragen over de zomervakantie beantwoord!

Hoewel de regen en kou van de afgelopen weken wellicht anders doen vermoeden, staat de zomer alweer bijna voor de deur. Voor velen een favoriet seizoen dat gepaard gaat met leuk uitjes, tripjes en vakanties. Na een jaar waarin reizen niet tot nauwelijks mogelijk was staan we allemaal te popelen om weer lekker weg te kunnen, maar hoe staan vakantievooruitzichten voor er eigenlijk voor? Welke landen mogen we wel en niet bezoeken, en kunnen we überhaupt wel weg? Heb je een PCR-test nodig, of toch een vaccinatiebewijs? Of helemaal niks? Wij geven alle antwoorden op jouw vakantievragen, zo kun je zorgeloos van de zomer genieten!

Mogen we deze zomer op vakantie?

Jazeker! Het algehele negatieve reisadvies is 15 mei vervallen, dit betekent dat landen weer een individueel reisadvies krijgen. Het zal dus per land verschillen wat de reismogelijkheden zijn, maar dát we weer kunnen reizen staat vast! De eerste landen staan alweer op code geel, wat inhoudt dat reizen naar deze landen toegestaan is (mits je de veiligheidsrisico’s in acht neemt). Kortom: reizen binnen Europa zal deze zomer absoluut mogelijk zijn.

Wat betekenen code rood, geel en oranje?

De reisadviezen worden aangeduid met een kleurcode: rood, geel of oranje. Deze kleurcodes geven een indicatie van de veiligheidsrisico’s en coronamaatregelen in een land. Wanneer een gebied op code oranje of rood staat wordt reizen hierheen sterk afgeraden. Reisadviezen zijn echter niet bindend, je kunt een land dus altijd zelf op eigen risico bezoeken. Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor je veiligheid en de keuzen om al dan niet op reis te gaan, de kleurcodes bieden handvatten om dit op een veilige manier te doen.

Code geel:
Je kunt op reis gaan naar dit land, echter zijn er wel veiligheids- of gezondheidsrisico’s. Dit kan te maken hebben met een bepaald aantal coronabesmettingen, maar ook met criminaliteit, natuurgeweld of een instabiele politieke situatie. Bereid de reis daarom goed voor en houd rekening met eventuele risico’s.

Code oranje:
Reis alleen naar dit gebied als dit noodzakelijk is, ga dus niet op vakantie. Er zijn ernstige veiligheidsrisico’s, je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een lockdown of beperkte mogelijkheden om terug naar huis te reizen. Bij terugkomst moet je in quarantaine en een negatieve test laten zien.

Code rood:
Reis niet naar een land of gebied. Code rood betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn en dat de situatie er zelfs levensbedreigend kan zijn. Het zou kunnen dat je dit land niet meer uit kunt reizen en vast komt te zitten. Bij terugkomst moet je in quarantaine en een negatieve test laten zien.

De kleurcodes van landen kunnen dagelijks veranderen, kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/ voor de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Negatieve PCR-test, vaccinatiebewijs, of toch helemaal niks: wat heb je nodig om op reis te gaan?

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van een ‘Coronacertificaat’. Dit certificaat moet garanderen dat je ofwel gevaccineerd bent, ofwel in het bezit bent van een negatief testresultaat. Met het zogeheten ‘Digitaal Groen Certificaat’ kan je straks dus weer op reis naar de meeste Europese landen. Het certificaat wordt zowel digitaal als op papier beschikbaar en treedt vermoedelijk vanaf eind juni in werking.

Hoe kan ik het best een reis boeken?

Veilig en verantwoord en reis boeken voor deze zomer is zeker mogelijk. Wel wordt sterk aangeraden om een all-in pakketreis te boeken bij een groot reisbureau. Aanbieders zoals TUI, Corendon en Sunweb kunnen garanderen dat jij je geld terugkrijgt als jouw reisbestemming op moment van vertrek toch nog op kleurcode oranje of rood staat. Dit zijn tevens reisorganisaties die aangesloten zijn bij de ANVR en SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Dit fonds zorgt ervoor dat de reisbureaus in het geval van faillissement een lening van de overheid krijgen waarmee ze jouw geld gegarandeerd kunnen terugbetalen. Ook bieden deze reisbureaus talloze opties om reizen eventueel om te boeken naar andere bestemmingen of een paar weken te verplaatsen. Het wordt afgeraden om zelf losse vliegtickets en accommodatie te boeken, dit maakt het namelijk erg lastig om geld terug te krijgen in het geval van een plotseling negatief reisadvies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content