Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Je hebt het misschien al gemerkt: sinds het begin van deze maand is er het een en ander veranderd in je portemonnee. Er is namelijk een nieuwe set wet- en regelgeving van kracht gegaan per 1 januari. Dit zorgt ervoor dat je toeslagen, uitkeringen en de kosten van boodschappen wellicht een tikkeltje hoger of lager zijn dan voorheen. Wat verandert er voor jou?
Toeslagen
Goed nieuws! Vanaf 1 januari zijn de huurtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag een stukje verhoogd. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van onder andere je inkomen. De enige toeslag die niet verhoogd wordt, is de zorgtoeslag. Sterker nog: deze gaat zelfs een stukje omlaag. Daarnaast stijgt de zorgpremie maandelijks ook nog eens met zo’n 12 euro. We zullen dus allemaal iets meer moeten gaan betalen voor onze zorgkosten.
Minimumloon en uitkeringen
Het minimumloon stijgt dit jaar met 3,75 procent. Werknemers van 21 jaar en ouder krijgen vanaf 1 januari bruto 13,27 euro per uur. Dit betekent ook dat werkgevers voortaan het minimumloon per uur moeten betalen, in plaats van per maand, week of dag. Deze verandering zorgt ervoor dat gelijk werk gelijk wordt beloond, ongeacht het aantal gewerkte uren. Nu kwam het namelijk nog wel eens voor dat iemand die 36 uur per week werkte een hoger minimumloon had dan iemand die 40 uur per week werkt. De stijging van het minimumloon is ook goed nieuws voor iedereen met een uitkering die hieraan gekoppeld is. Dat betekent dat onder andere de Participatiewet, AOW, en Werkloosheidswet zullen worden verhoogd.
Supermarkt
Slecht nieuws voor iedereen die wel van een biertje of wijntje houdt: vanaf 1 januari is de accijns op alcohol fors verhoogd, met 8,4 procent. Zo betaal je gemiddeld 50 cent meer voor een kratje bier en 13 cent meer per fles wijn. Ook is er slecht nieuws voor rokers: de accijns op tabak gaat omhoog. In plaats van 9 euro, betaal je vanaf 1 april 11,10 euro voor een pakje sigaretten. Om gezonder drinken te stimuleren, word de belasting op alcoholvrij bier en frisdranken flink verhoogd en wordt de verbruiksbelasting op mineraalwater afgeschaft. Op die manier wordt er geprobeerd om gezonde keuzes te stimuleren.
Energiekosten
Het energieplafond is dit jaar komen te vervallen. Als de prijzen van jouw energiecontract hierboven liggen, kan het zijn dat je dit jaar meer moet gaan betalen voor je energieverbruik. Ook is er minder goed nieuws voor mensen die aardgas gebruiken: vanaf 2024 gaat de overheid de energiebelasting voor aardgas verhogen en die voor elektriciteit verlagen. Op deze manier wil de overheid huishoudens aanmoedigen om sneller te verduurzamen en van het gas af te gaan.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.