Gezond en gelukkig oud worden in de Blauwe Zones: wat kunnen we ervan leren?

Hoe word je zo gezond mogelijk oud? Het is een mysterie dat de mensheid al eeuwenlang bezighoudt. In Nederland doen we het al behoorlijk goed: voor vrouwen die nu worden geboren ligt de levensverwachting op 83, voor mannen is dat 80. Toch zijn er ook streken op aarde waar men nog veel ouder wordt. En, misschien nog wel belangrijker, op deze plekken wordt men heel vitaal, gezond en gelukkig oud. Deze plekken worden ook wel blauwe zones genoemd. We vinden Blauwe Zones in onder andere Japan, Griekenland en Italië. Wat is het geheim van deze Blauwe Zones?

Bewegen en pauzeren
De mensen in Blauwe Zones rennen geen marathons en gaan niet naar de sportschool. We zien hier juist hele gewone lichamelijke activiteiten, zoals wandelen en werken in de tuin. De omgeving waarin mensen leven stimuleert continu om te bewegen, zonder dat ze daarbij hoeven na te denken. De bewoners van de Blauwe Zone in Okinawa, een eilandenarchipel nabij Japan, werken bijvoorbeeld nog tot op late leeftijd op de akkers, ze vangen vis en werken in de tuin. Daarnaast wordt er ook genoeg gepauzeerd, om stress te voorkomen. Op het Griekse eiland Ikaria doen ze elke middag een dutje, op Sardinië houden ze een ‘siësta’ en de Okinawanen nemen elke dag een paar momenten om aan hun voorouders te denken.

Zingeving
De mensen uit Okinawa noemen het ‘Ikigai’ en in Costa Rica wordt het ‘Plan de vida’ genoemd, maar het principe blijft hetzelfde: in deze gebieden wordt men elke dag wakker met een doel. Zo blijven mensen ook na hun pensioen actief, wat hun levensverwachting bevordert. Daarnaast maken de bewoners van de Blauwe Zones vaak deel uit van een groep of geloofsgemeenschap. Welk geloof maakt niet uit, maar het gevoel van geborgenheid en saamhorigheid is hier erg belangrijk.

Eetgewoontes
In vrijwel elke Blauwe Zone bleken de de borden en glazen kleiner te zijn dan bij ons. Ook eten de bewoners van Blauwe Zones hun kleinste maaltijd aan het einde van de dag. In Okinawa bestaat er een specifiek begrip, hara hachi bu, dat inhoudt dat je hoort te stoppen met eten wanneer je voor tachtig procent verzadigd bent. Dit niveau is bereikt wanneer je nog wel meer zou kunnen eten, maar geen honger meer hebt. Daarnaast speelt het dieet in de Blauwe Zones een grote rol: men eet voornamelijk verse groenten en fruit, weinig vlees en veel bonen. Daarbij drinken ze 1 á 2 glazen wijn per dag.

Blue Zone Festival
De belangstelling voor de Blauwe Zones is groot. Dit jaar wordt voor het eerst het Blue Zone Festival georganiseerd, op 20 juni in Zwolle. Hier vind je allerlei inspirerende workshops en inspiratiesessies over de geheimen achter de Blauwe Zones. Het festival nodigt uit tot een andere kijk op gezondheid, eigen regie en gelukkiger oud worden.

2 reacties. Laat een nieuw bericht achter

  • Hennie J.A. Koop,man
    7 maart 2024 17:32

    Met belangstelling heb ik, man van 84 jaar, de geheimen van de Blauwe Zones gelezen en me daar behoorlijk in herkend. Mijn leefwijze komt goed tot uitdrukking in mijn laatste boek, ‘Recht zo die gaat’, een dagboek, met humor en zelfspot begeleide overwegingen, waarnemingen en beschrijvingen van mijn dagelijkse doen en laten. Verkrijgbaar bij Uitgeverij Gigaboek.

    Beantwoorden
  • We hoeven niet percé daarvoor naar verre landen, kunnen dat ook zelf overal bewerkstelligen toch! –
    Blauwe Zones Festival.

    vr.groet

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1079 reviews.
Ga naar de inhoud