Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Online daten is hipper dan ooit. Zowel jong als oud maakt gretig gebruik van de talloze datingsites en -apps, in de hoop ware liefde te vinden. Helaas is online daten niet geheel zonder risico, er zijn namelijk ook datingfraudeurs actief. Door middel van nepprofielen doen criminelen zich voor als iemand anders en proberen ze de harten te winnen van datingsite gebruikers.
De schade die datingfraudeurs aanrichten is groot: in de eerste 6 maanden van 2020 werd er bij de Fraudehelpdesk al voor € 2.350.000 aan schade gemeld! Datingfraude is daarom een serieus probleem dat meer aandacht verdient. Hoe meer je er immers over weet, hoe makkelijker je het herkent en hoe minder snel je er zelf de dupe van wordt.
Datingfraudeurs gaan vernuftig te werk: ze plukken realistische foto’s van knappe mannen en vrouwen van het internet en maken hier bijpassende profielen bij. Vervolgend benaderen ze andere gebruikers van datingsites en proberen ze in gesprek te raken door interesse te tonen. Wanneer ze eenmaal beet hebben, proberen ze steeds meer vertrouwen te winnen. Als dat is gelukt, gebruiken ze verschillende smoesjes en trucs om geld of andere dure spullen van je te vragen.
Een van de manieren waarop de fraudeurs hun slachtoffers geld afhandig proberen te maken, is door te doen alsof ze in het buitenland verblijven. De ‘partner’ heeft dan niet genoeg geld om een vliegticket te betalen en vraagt het slachtoffer om geld over maken. Als dat eenmaal is gebeurd, laat de fraudeur nooit meer iets horen. Een andere smoes is dat de ‘partner’ een ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis is beland, maar tijdens het ongeluk zijn of haar spullen is kwijt geraakt. Hierdoor kan de ‘partner’ de ziekenhuisrekening niet betalen en wordt er gevraagd of het slachtoffer dit geld kan voorschieten. Ook hangen fraudeurs regelmatig verhalen op over kapotte computers en smartphones, waarna ze het slachtoffer om een nieuwe vragen.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen slachtoffer wordt van datingfraudeurs. Een hele belangrijke, wellicht voor de hand liggende tip, is om nóóit geld over te maken aan iemand die je niet in het echt hebt ontmoet. Mocht je twijfelen over een situatie, dan kun je altijd contact opnemen met het mobiele nummer van de Fraude Helpdesk. Via 088 – 786 73 72 kan een medewerker met verstand van fraude je te woord staan en helpen achterhalen of je met een fraudeur te maken hebt of niet. Ook kun je via een handig trucje kijken of de foto’s die iemand gebruikt echt zijn, of dat deze op meerdere websites op internet worden gebruikt. Dit kun je doen een soort ‘omgekeerd’ te zoeken op Google. Je kunt een foto uploaden en Google zoekt dan of die foto vaker op internet wordt gebruikt. Je kunt op de website van de Fraudehelpdesk stapsgewijs lezen hoe dit werkt.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.