Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Dinsdag 19 september, de derde dinsdag van de maand, vond traditiegetrouw Prinsjesag plaats. We konden dit jaar weer meegenieten van de ceremoniële rijtoer, prachtige jurken, deftige hoedjes én het debuut van prinses Alexia. Maar Prinsjesdag is niet alleen maar pracht en praal: ook de Troonrede en miljoenennota zijn gepresenteerd. In de Troonrede geeft de regering aan wat de belangrijkste plannen zijn voor het komende jaar. De miljoennota geeft het bijpassende financiële en economische plaatje weer. Maar wat betekent dit nou voor belangrijke thema’s als zorg en wonen?
Volgend jaar zullen de zorgpremies naar verwachting met ongeveer 12 euro per maand stijgen, zoals al eerder was aangegeven door het kabinet. Dit bedrag dient als een richtlijn, uiteindelijk hebben zorgverzekeraars de vrijheid om hun eigen premieprijzen vast te stellen. Het kabinet gaat ervan uit dat de gemiddelde jaarlijkse premie voor de basiszorgverzekering in 2024 rond de 150 euro per maand zal liggen. Dit komt neer op bijna 1800 euro per jaar, vergeleken met de huidige premie van ongeveer 1650 euro per jaar.
Daarnaast heeft het kabinet besloten om een bezuiniging van 225 miljoen euro op de ouderenzorg niet door te laten gaan. Deze beslissing omvat twee belangrijke maatregelen: allereerst wordt zorgaanbieders en zorgkantoren toegestaan om meerjarige afspraken te maken, waardoor er meer stabiliteit in de zorgsector kan ontstaan. Ten tweede zal de verplichte norm van twee verzorgenden per acht bewoners in verpleeghuizen toch gehandhaafd blijven, wat de kwaliteit van de zorg voor ouderen moet waarborgen.
Seniorenorganisatie KBO-PCOB geeft aan blij te zijn dat de bezuinigingen voorlopig van de baan zijn, maar dat betekent volgens hen nog niet dat het probleem is opgelost. De bezuinigingen zijn uitgesteld tot 2024 en vormen daarmee slechts een tijdelijke maatregel. Na 2025 staan er namelijk weer grote bezuinigingen op het programma: bij elkaar kan dit oplopen tot 485 miljoen euro per jaar. Het volgende kabinet zal extra geld moeten vrijmaken voor de ouderenzorg om deze grote bezuinigingen te voorkomen.
Op het gebied van wonen zijn de kabinetsplannen gunstiger gestemd: met het programma Wonen en Zorg voor Ouderen wil de overheid zich inzetten om senioren met goede ondersteuning langer zelfstandig te laten wonen. Het is aan de gemeenten en provincie om deze plannen verder uit te werken, maar het streven is om flink meer woningen te bouwen de komende jaren. In totaal hoopt het kabinet op zo’n 290.000 extra ouderenwoningen. Van deze woningen zullen 40.000 zorggeschikt zijn, 170.000 gelijkvloers en 80.000 woningen in een geclusterde woonvorm.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.