Ga naar de inhoud

Veilig online daten: hoe je nepliefdes herkent en vermijdt

Online daten kan een mooie manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, voor zowel jong als oud. Hoewel sommigen online de liefde van hun leven ontmoeten, loopt het bij anderen minder goed af. Er zijn namelijk veel oplichters actief die zich voordoen als een potentiële geliefde, maar uiteindelijk enkel op geld uit zijn. Gelukkig kun je deze oplichters op verschillende manieren herkennen.

Wat is datingfraude?
Datingfraudeurs creëren valse profielen op sociale media en datingsites. Ze gebruiken vaak gestolen foto’s en doen zich voor als iemand die op zoek is naar een nieuwe partner. Eerst proberen ze iemands vertrouwen te winnen, door middel van complimenten en liefdesverklaring. Daarna beginnen ze om financiële hulp te vragen, bijvoorbeeld voor een ‘noodgeval’ of financiële investering.

Oplichters gebruiken vaak dezelfde trucs om mensen in de val te lokken. Let daarom op de volgende signalen:

  • Iemand overlaadt je vanaf de kennismaking voortdurend met complimenten en liefdesbetuigingen
  • Iemand bedenkt excuses om niet te (video)bellen, bijvoorbeeld een verblijf in het buitenland of slechte internetverbinding
  • Iemand stelt direct voor om via Whatsapp of e-mail te communiceren, in plaats van via de datingapp.
  • Iemand vraagt om geld voor een noodgeval.
  • Iemand vraagt om geld omdat hij of zij zogenaamd succesvolle beleggingen doet.
  • Iemand wil niet fysiek afspreken.
  • Iemand vraagt je om jullie contact geheim te houden en hier niet met anderen over te praten.

Check iemands profielfoto
Twijfel je over de intenties van iemand waar je online mee praat? Probeer dan eens om iemands profielfoto te checken. Op Google kun je namelijk niet alleen op bepaalde woorden zoeken, maar ook op bepaalde afbeeldingen. Wanneer je de profielfoto van je date uploadt op Google, laat de zoekmachine jou zien waar deze foto allemaal verschijnt. Wellicht vind je de foto terug op een Facebookaccount met een hele andere naam. In deze instructievideo van de Fraudehelpdesk wordt stap voor stap uitgelegd hoe je iemands profielfoto checkt.

Wat te doen als je vermoedt dat je slachtoffer bent?
Als je twijfels hebt over de intenties van je online contact, neem dan direct contact op met de Fraudehelpdesk via 088 – 7867372. Zij kunnen je adviseren en ondersteunen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1097 reviews.