Wat gebeurt er met jouw digitale gegevens als je er niet meer bent?

Ons leven is zich de afgelopen jaren steeds meer online gaan afspelen. We delen foto’s en berichten op sociale media, we regelen geldzaken via internetbankieren en versturen belangrijke informatie per e-mail. Met al deze gegevens laat je een digitale voetafdruk achter. Maar wat gebeurt er met die gegevens als je er niet meer bent? Alliantie Digitaal Samenleven is de campagne ‘Data Na De Dood’ gestart, om het bewustzijn rondom dit thema te vergroten.

Maar liefst 85% van de Nederlanders heeft hun digitale nalatenschap niet geregeld, en 70% weet zelfs niet wat het inhoudt. Maar wat gebeurt er dan met al je appjes, e-mails, foto’s en sociale media als je er niet meer bent? Wie krijgt toegang, moet alles worden verwijderd of mogen anderen jouw gegevens bekijken? Als je hierover niets vastlegt of bespreekt komt deze verantwoordelijkheid bij je nabestaanden terecht. Het is dan niet duidelijk over welke accounts en data er zijn, hoe ze toegankelijk zijn en wat je wensen waren. Dat kan een ingewikkelde zoektocht worden. Bovendien blijft alles online staan als je niets doet, wat niet alleen voor eeuwige digitale sporen zorgt, maar ook het risico op identiteitsfraude vergroot.

Heb je nou geen idee waar je moet beginnen met digitaal nalatenschap? Om je op weg te helpen, kun je je op de website inschrijven voor een gratis stappenplan. Gedurende acht weken ontvang je elke twee weken een e-mail met een nieuwe stap om je digitale nalatenschap te regelen. Als je liever alles in één keer doorneemt, is er ook een online stappenplan beschikbaar. Daarnaast kun je een checklist invullen om een overzicht te krijgen van je digitale bezittingen en wensen.

Het bespreken van je digitale nalatenschap met familie of vrienden kan lastig zijn. Hiervoor is er een ‘happertje’, een blaadje dat je kunt vouwen, met gespreksstarters beschikbaar. De vragen die hierop staan kunnen helpen om het gesprek op gang te brengen.

De website biedt ook diverse artikelen die je meer inzicht geven in het belang van het regelen van je digitale nalatenschap. Onderwerpen variëren van persoonlijke columns tot praktische gidsen over het beheren van je sociale media.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 1086 reviews.
Ga naar de inhoud