Wat is er per 1 januari 2023 veranderd voor jouw portemonnee?

Aan de start van een nieuw jaar hebben we zoals gewoonlijk met nieuwe wetten en regelgeving te maken. Tal van belastingen, accijnzen en toeslagen zijn weer gewijzigd, wat invloed kan hebben op jouw portemonnee. Benieuwd waar je dit jaar aan toe bent? Lees dan hier een overzicht van de

Minimumloon en uitkeringen
2022 is voor veel mensen zwaar geweest vanwege de hoge prijsstijgingen, maar gelukkig krijgen we in 2023 ook een meevallertje: het minimumloon stijgt met iets meer dan 10%! En dat is niet alleen prettig voor werkenden, maar ook voor iedereen die AOW, bijstand of een WAJONG uitkering ontvangt. Deze uitkeringen zijn namelijk gekoppeld aan het minimumloon, dus ook deze zullen vanaf januari 2023 omhoog gaan. Daarnaast worden de aanvullende pensioenen worden gemiddeld genomen geïndexeerd met 2,5 procent. Voor veel mensen betekent dit dat zij er maandelijks iets vooruit op zullen gaan. Wel neemt de AOW-leeftijd dit jaar opnieuw met twee maanden toe, waarmee hij uitkomt op 66 jaar en 10 maanden.

Toeslagen
Ook de zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag stijgen in 2023. De kinderbijslag gaat met € 21 tot € 30 omhoog afhankelijk van de leeftijd van het kind. De zorgtoeslag gaat, afhankelijk van het inkomen, zo’n € 40 tot € 60 per maand omhoog. Ook hebben dit jaar meer mensen recht op zorgtoeslag.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is dit jaar helaas een stuk duurder dan vorig jaar. Bus-, metro-, en tramkaartjes stijgen met gemiddeld 7%. Losse treinkaartjes bij de NS zijn met 5,5% in prijs omhoog gegaan. Een flinke tegenvaller voor iedereen die veel van het openbaar vervoer gebruik maakt.

Boodschappen en sigaretten
Frisdrank- en bierliefhebbers opgelet: je betaalt dit jaar zo’n 9 cent meer per liter dan in 2022. Ook sigaretten worden dit jaar flink duurder, maar wel pas vanaf april. De gemiddelde prijs voor 20 sigaretten bedraagt dan zo’n 10 euro. Dat heeft te maken met de verhoging van accijnzen.

Prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming
Menig Nederlander heeft in 2022 ontzettend veel last gehad van de extreem hoge gasprijzen. De overheid heeft daarom per 2023 een prijsplafond ingesteld: Huishoudens betalen voor een normaal verbruik tot 2900 kWh per uur en 1200 kuub gas een lager tarief. Over alle energie die daarboven wordt verbruikt, wordt wel het gewone (en dus hogere) bedrag betaald. De meeste huishoudens zullen dus korting ontvangen op hun energierekening! Je hoeft deze korting niet aan te vragen, hij wordt namelijk automatisch toegepast op je energierekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 893 reviews.
Skip to content