Ergernissen in Whatsapp-groepen (en hoe u ze oplost!)

Apps, Nieuws, Tips & Tricks
Whatsappgroep ergenis

Whatsapp-groepen kunnen ontzettend handig, fijn en functioneel zijn. Toch kunnen deze groepen soms ook het bloed onder uw nagels vandaan halen door een overvloed aan onnodige berichtjes, foto’s en video’s. Gelukkig is Whatsapp zich bewust van de ergernissen die rond groepsgesprekken kunnen ontstaan en zijn er dan ook genoeg oplossingen voor!

1. Onnodige berichten

Whatsappen worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor functionele doeleinden. Bijvoorbeeld een groepsapp voor de dans- of biljartvereniging om trainingstijden en wedstrijden door te geven. Juist in deze groepen is het daarom extra vervelend als er onnodige en irrelevante berichten worden gedeeld. Felicitaties en filmpjes van iemands kat of hond horen niet thuis in dit soort groepsgesprekken en kunnen dan ook als zeer storend worden ervaren. Er zijn een aantal manieren om dit soort problemen aan te pakken:

Allereerst kunt u proberen om een beschrijving onder de groepsnaam toe te voegen, zodat u daar regels kunt toevoegen met wat wel en niet geschikt is voor in de groep. Dit doet u als volgt:

 1. Open WhatsApp op de telefoon.
 2. Tik op het tabblad Chats.
 3. Tik op de naam van het groepsgesprek om een beschrijving toe te voegen.
 4. Tik bovenaan nogmaals op de naam van het groepsgesprek.
 5. Tik op Groepsomschrijving toevoegen
 6. Typ een beschrijving. Deze beschrijving is zichtbaar voor alle leden van de groep en mag 512 tekens lang zijn.
 7. Tik op OK

Een andere manier om van deze onnodige berichten af te komen is door het alleen voor de groepsbeheerder mogelijk te maken om iets in de groep te delen. De andere leden van de groep kunnen hier dus niet in de groepschat op reageren. Let wel op: dit is dus alleen handig in een groep waar enkel door een of een paar personen mededelingen geplaatst hoeven worden. Dit kunt u als volgt instellen:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik op Chats.
 3. Tik op de chatgroep.
 4. Tik op de groepsnaam.
 5. Tik op Groepsinstellingen.
 6. Tik op Berichten verzenden.
 7. Tik op Alleen beheerders.
 8. Tik op OK.

2.    Foto’s en filmpjes in uw galerij

In sommige groepschats wordt nogal wat media gedeeld. Of dit nou relevante video’s en foto’s zijn of niet, vaak hoeft u dit beeldmateriaal niet per se opgeslagen op uw eigen toestel te hebben. Foto’s en filmpjes nemen namelijk veel opslagruimte in beslag, wat er voor kan zorgen dat uw telefoon vol raakt en langzamer gaat werken. Als u niet telkens al dit beeldmateriaal handmatig wilt verwijderen, kunt u ook binnen Whatsapp zelf instellen dat media niet automatisch worden opgeslagen, maar dat u er bewust voor kiest als u een afbeelding of filmpje wel graag wil opslaan. Dit doet u als volgt:
1. Open Whatsapp
2. Tik op het instellingen menu (drie puntjes) en ga naar chats
3. Tik op de schuifbalk naast Media-instellingen om de functie uit te zetten.

3.    Overvloed aan meldingen

Mocht een groepschat nou echt te druk worden voor u en heeft u geen behoefte aan een melding bij elk berichtje wat er gedeeld wordt? Dan kunt u deze groep simpelweg op ‘’dempen’’ zetten. Hiermee dempt u letterlijk alle meldingen voor deze groep en krijgt u dus geen melding als er wat gestuurd is. Doe dit dus alleen bij groepen die niet zo belangrijk zijn voor u, want u zult de berichten uit deze groep alleen nog maar lezen als u zelf bewust deze chat opent. Meldingen dempen kunt u op de volgende manier doen:

 1. Open de app WhatsApp.
 2. Tik op het tabblad Chats.
 3. Tik op het groepsgesprek waarvan u de meldingen wilt uitzetten.
 4. Het gesprek opent. Bovenaan staat de naam van de groep. Tik hierop.
 5. Tik op Stille meldingen
 6. Zet meldingen uit voor 8 uur, 1 week of 1 jaar. Tik op uw keuze

4.    Groep verlaten

Mocht u nou echt helemaal gek worden van een Whatsappgroep of toegevoegd worden in een groep met mensen die u helemaal niet kent? Dan is er altijd de optie om deze groep te verlaten. Alle deelnemers uit de groep krijgen dan een melding dat u de groep heeft verlaten. Een groep verlaten doet u als volgt:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik op Chats.
 3. Tik op het groepsgesprek.
 4. Tik op de groepsnaam.
 5. Tik op Groep verlaten
 6. Tik nogmaals op Verlaten

5.    Elke zin een nieuw bericht

Sommige mensen hebben er een handje van om elke zin in een nieuw bericht te zetten. Als deze persoon dus iets vertelt, krijgt u van elke zin van het verhaal een melding. Dit resulteert op behoorlijk veel ‘’tring’’ of ‘’pling’’ geluiden uit uw telefoon en kan erg hinderlijk zijn. Er is een simpele oplossing voor dit probleem: de enter knop! Wijs deze persoon er gewoon even vriendelijk op dat hij of zij in plaats van steeds losse berichtjes sturen, ook gewoon één lang bericht kan versturen door op enter te drukken na een zin.

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 627 reviews.
Skip to content