Vier tips om orde te scheppen in drukke Whatsapp-groepen

We herkennen het ongetwijfeld allemaal: die ene drukke, chaotische Whatsapp-groep waarin non-stop berichten, video’s of foto’s verstuurd worden. Groepsgesprekken waarin iedereen áltijd op alles reageert, met een waterval aan onnodige berichten als gevolg. Niets is zo vervelend als al deze onnodige berichten die je telefoon haast op hol doen slaan. En dit is slechts één van de nadelen die je als lid van een drukke Whatsapp-groep kunt ondervinden, er zijn er helaas nog wel meer… Gelukkig kun je veel van deze nadelen zelf verhelpen door slim om te gaan met de instellingen van Whatsapp. Wij hebben daarom vier handige tips verzameld om orde te scheppen in drukke Whatsapp-groepen!

‘Pling, pling, pling’

Het is onwijs vervelend als er continu berichten worden gestuurd in een Whatsapp-groep. Als je telefoon dan ook nog eens bij elk bericht een ‘pling’ geluidje maakt lopen de irritaties snel op. Daarom kent Whatsapp de handige ‘dempen’-knop waarmee je de meldingen van een groep voor bepaalde tijd stop kunt zetten. Hierdoor krijgt je geen meldingen meer wanneer er berichten worden gestuurd in de groep. Je kunt de berichten uiteraard wel gewoon lezen als je zelf de groepschat opent. Een groepsapp dempen werkt als volgt:

 1. Open Whatsapp
 2. Ga naar de betreffende groepsapp
 3. Tik op de chat en houd een paar seconde ingedrukt
 4. Tik op het luidspreker-icoontje rechtsboven
 5. Er verschijnen drie opties in beeld: 8 uur, 1 week of altijd. Selecteer hoe lang je de groep wil dempen door op een van de drie opties te tikken.

 

Een andere manier om van deze onnodige berichten af te komen is door het alleen voor de groepsbeheerder mogelijk te maken om iets in de groep te delen. De andere leden van de groep kunnen hierdoor geen berichten meer plaatsen in de groepschat en enkel in een privégesprek reageren op het bericht dat door de beheerder(s) is verstuurd. Let wel op: dit is dus alleen handig in een groep waar enkel door één of hooguit een paar personen mededelingen geplaatst worden. Deze instelling is niet aan te raden in een groep waar overlegd moet worden of waar reacties van meerdere mensen nodig zijn. Is dit niet het geval, dan kan het een goede oplossing zijn om enkel beheerders berichten te laten sturen. Dit kun je als volgt instellen:

 1. Open WhatsApp
 2.  Ga naar de betreffende groepsapp
 3. Klik op de titel van de groep
 4. Scrol naar beneden en tik op ‘Groepsinstellingen’
 5. Klik op ‘Berichten verzenden’
 6. Selecteer ‘Alleen beheerders’

 

Stop de foto-spam!

In sommige groepsgesprekken worden veel afbeeldingen gestuurd. Als de afbeeldingen van zo’n zogeheten ‘foto-spam’ in je galerij belanden, raakt de opslag van je mobiel sneller vol. Dat is natuurlijk erg zonde, al helemaal wanneer je nauwelijks naar deze foto’s omkijkt. Daarom heeft Whatsapp een functie waardoor de afbeeldingen die in een groep worden gestuurd niet automatisch in je galerij worden opgeslagen. Zo hoef je niet alles handmatig uit je galerij te verwijderen. Mochten er wel foto’s bijzitten die je graag in je galerij op wil slaan, dan kun je dit alsnog doen door erop te tikken. Het instellen van deze functie werkt als volgt:

 1. Open Whatsapp
 2. Ga naar de desbetreffende groepsapp
 3. Tik op de groepsomschrijving
 4. Scrol wat naar beneden en tik op ‘Media-instellingen’
 5. Tik op ‘nee’

Pin ‘m vast

Als je veel berichten van verschillende chats ontvangt, kan het voorkomen dat belangrijke gesprekken ‘ondergesneeuwd’ raken. Je moet dan erg lang naar beneden scrollen en tussen de verschillende gesprekken zoeken om de belangrijke chat te vinden. Ook voor dit probleem heeft Whatsapp een oplossing bedacht, je kunt belangrijke chats namelijk bovenaan vastpinnen! Dit doe je door een chat ingedrukt te houden en vervolgens op het punaise-logo rechtsboven te tikken. Deze chat staat nu altijd bovenaan in Whatsapp! Op dezelfde manier kun je dit ook weer ongedaan maken: je tikt op het gesprek, houd het een paar seconde ingedrukt en tikt wederom op de punaise.

Bespaar mobiele data

Wanneer er veel foto’s of video’s in een Whatsapp-groep worden verstuurd kan dit niet alleen nadelig werken voor je opslag, maar ook voor je mobiele data. Op het moment dat je foto’s en video’s ontvangt wanneer je niet verbonden bent met een wifi-netwerk, bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent, kost het downloaden van de foto’s en video’s mobiele data. Het downloaden van enkele foto’s op je mobiele data is geen ramp, maar wanneer je tientallen foto’s of lange video’s ontvangt kost dit je veel MB’s! Dat is natuurlijk zonde, je kunt in zo’n situatie beter even wachten tot je weer verbonden bent met een wifi-netwerk en alle media op dat moment pas downloaden. Gelukkig kun je in Whatsapp instellen dat er niet zomaar foto’s en video’s gedownload worden wanneer je niet verbonden bent met een wifi-netwerk. Dit stel je als volgt in:

 1. Open Whatsapp
 2. Tik op de drie verticale bolletjes rechtsboven
 3. Tik op ‘instellingen’
 4. Tik op ‘Opslag en data’
 5. Tik op ‘Bij gebruik mobiele netwerk’
 6. Selecteer nu welke bestanden wél gedownload mogen worden wanneer je gebruik maakt van je mobiele data: Afbeeldingen, audio, video’s of documenten. Je selecteert het hokje als je wil dat dit type bestand wél gedownload wordt wanneer je verbonden bent met je mobiele data. Zorg dus dat alle hokjes leeg zijn als je wil dat er geen enkel bestand gedownload wordt als je verbonden bent met je mobiele data. Tip: video’s kosten vaak de meeste MB’s, het is daarom raadzaam om dit vinkje in elk geval uit te hebben staan!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content