Alle veranderingen van 1 juli op een rijtje

Op 1 juli zijn er weer een aantal veranderingen doorgevoerd. Voor de een betekent dit goed nieuws, terwijl het voor de ander juist nadelig uitvalt. We nemen namelijk afscheid van goedkope kratjes bier, wegwerpflesjes en Chinese producten voor een prikkie. Daarentegen zal de AOW-uitkering iets worden verhoogd en zijn we eindelijk verlost van hinderlijke belletjes van bedrijven die je iets aan willen smeren. Kortom: behoorlijk wat veranderingen, die zowel jou als je portemonnee beïnvloeden. Handig om van op de hoogte te zijn! 

AOW

Goed nieuws voor alle AOW-gerechtigden in Nederland: jullie zullen er vanaf 1 juli maandelijks op vooruit gaan! Er is (helaas) geen sprake van een gigantische verandering, het gaat namelijk om een verhoging enkele tientjes per maand. Dit komt doordat het wettelijk minimumloon vanaf 1 juli wordt verhoogd en de AOW-uitkering hieraan gekoppeld is. Naast de AOW worden overigens ook andere uitkeringen zoals de WIA verhoogd. Bekijk hier wat er precies voor jou verandert.

Alcoholwet

Ook op het gebied van alcohol is op 1 juli het een en ander gewijzigd. We zeggen namelijk gedag tegen 1+1 korting op flessen wijn en kratjes bier voor een tientje, kortingen van meer dan 25% zijn vanaf heden niet meer toegestaan. Ook is het vanaf 1 juli wettelijk verboden om alcohol te kopen en door te geven aan minderjarigen, op straffe van 435 euro boete. Tot slot is er nog slecht nieuws voor iedereen die graag online boodschappen doet. Het is namelijk niet meer toegestaan om alcohol te bestellen bij je boodschappen. Voor een flesje wijn of bier zal je dus echt weer naar de supermarkt moeten!

Koopjes uit het buitenland

Menig Nederlander heeft wel eens een aankoop gedaan bij een goedkope online webshop als AliExpress, Wish of Alibaba. Deze online giganten bieden een breed assortiment aan uiteenlopende producten, allemaal voor een prikkie. Voorheen hoefde je geen BTW te betalen wanneer je producten onder de 22 euro bestelde, maar daar is op 1 juli verandering in gekomen. Vanaf nu betaal je ook over alle producten onder de 22 euro 21% BTW. Al deze koopjes worden plotseling dus 21% duurder!

Statiegeld

Als jij vaak wegwerpflesjes kocht is het nu misschien toch tijd om over te stappen op een mooie drinkfles of bidon. Men gaat vanaf heden namelijk ook bij kleine plastic flesjes een laag bedrag aan statiegeld betalen, wat betekent dat de flesjes allemaal iets duurder worden. Zo hoopt de overheid dat iedereen de flesjes recyclet en weer netjes inlevert, of nog beter: helemaal geen wegwerpflesjes gebruikt!

Geld opnemen wordt duurder

Ook het opnemen van geld zal vanaf 1 juli bij de meeste banken duurder worden. De exacte regels verschillen per bank, maar in de meeste gevallen wordt het opnemen van geld pas duurder op het moment dat je een jaarlijks limiet hebt bereikt. Deze regeling wordt ingevoerd om het gebruik van contact geld minder aantrekkelijk te maken en het gebruik van de ‘digitale euro’ te stimuleren. Raadpleeg de website van jouw bank om in detail te lezen wat er voor jou verandert.

Weg met hinderlijke belletjes

Tot slot is er per 1 juli nog een verandering doorgevoerd waar vrijwel iedereen blij van wordt. Voortaan mag je namelijk niet meer zomaar gebeld worden door bedrijven die je van alles en nog wat aan willen smeren! Deze hinderlijke belletjes behoren tot de verleden tijd, je moet namelijk bewust toestemming geven als je door bedrijven gebeld wil worden voor nieuwe aanbiedingen. Je hoeft dus geen moeite meer te doen om eindelijk in het bel-me-niet-register opgenomen te worden. Bedrijven mogen jou enkel benaderen wanneer er al sprake is van een klant-aanbieder relatie of wanneer je bewust toestemming hebt gegeven om voor reclames een aanbiedingen benaderd te worden.

3 reacties. Laat een nieuw bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content