De acceptgiro verdwijnt volgend jaar: hoe nu verder?

Vanaf 1 juni 2023 is het definitief: de acceptgiro stopt ermee. We zagen de acceptgiro langzamerhand steeds minder gebruikt worden, maar volgend jaar zal het helemaal niet meer mogelijk zijn om ermee te betalen. Je zult dus gebruik moeten maken van andere betaalmethoden om je rekeningen te betalen. Veel senioren die niet internetbankieren maken zich zorgen: hoe nu verder? Gelukkig zullen er genoeg alternatieven zijn, zodat iedereen nog steeds zorgeloos alles kan blijven betalen.

De acceptgiro heeft ons decennia lang geholpen met het betalen van rekeningen. In 1977 werd de acceptgiro ingevoerd, eerst als ponskaart, later als blauwe papieren kaart en uiteindelijk als gele acceptgirokaart zoals we die nu kennen. Het gebruik van acceptgiro’s is de afgelopen jaren drastisch afgenomen: in de jaren negentig gebruikten we met z’n allen nog 300 miljoen acceptgiro’s per jaar, in 2021 waren dat er nog maar vier miljoen. Er kwamen steeds meer efficiëntere betaalmethodes, waardoor de acceptgiro overbodig begon te worden. De oprichter van de acceptgiro heeft daarom besloten om per 1 juni 2023 te stoppen, waarmee er een einde komt aan dit vertrouwde betaalmiddel.

Een van de alternatieven van de acceptgiro is een papieren overschrijfformulier. Je kunt zo’n formulier opvragen bij de bank en daarop vul je een bedrag, rekeningnummer en de naam en het adres in van de persoon of organisatie waarnaar je geld wil overmaken. De bank zorgt er dan voor dat het geld wordt overgemaakt. Sommige banken brengen hier extra kosten voor in rekening.

Bij sommige banken kun je ook via de telefoon geld overmaken. Niet via een app, maar gewoon door een speciaal telefoonnummer te bellen. Je kunt dan telefonisch doorgeven welk bedrag naar wie moet worden overgemaakt. Ook hier kunnen banken extra kosten voor in rekening brengen.

Je kunt ook een familielid of andere bekende machtigen om voor jou betalingen te doen. Deze persoon kan dan internetbankieren met jouw account. Op die manier kan deze persoon online betalingen doen en hoef je dit niet zelf te doen. Let wel op: doe dit enkel met iemand die je echt volledig vertrouwt!

Ondanks al deze alternatieven kan het nog steeds lastig zijn om een nieuwe manier te vinden om bankzaken te regelen. Mocht je door de afschaffing van de acceptgiro nou graag over willen stappen naar internetbankieren, informeer dan vooral even bij jouw bank. Zij helpen je namelijk graag met het maken van deze overstap. Mocht je dat nou niet willen, dan kan de bank ook altijd ondersteunen met het vinden van een andere geschikte betaalmethode.

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

 • K.D.Hamstra-Bood
  20 december 2022 12:56

  Ook prettige Feestdagen en een gezond 2023 gewenst!

  Nog even een vraagje,waarom zijn er een paar spelletjes verdwenen
  scherm? Ik vond het leuk om ze te doen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 855 reviews.
Skip to content