Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Het is weer tijd voor verkiezingen! Ditmaal mogen we naar de stembus om onze vertegenwoordigers in het Europees Parlement te kiezen. Het Europees Parlement maakt belangrijke beslissingen over EU-wetgeving, die ons ook in Nederland beïnvloedt. De opkomst is echter relatief laag bij deze verkiezingen: afgelopen Europese verkiezingen ging slechts 41% naar de stembus. Vind jij het nou ook lastig om een stem uit te brengen bij deze verkiezingen? In dit artikel lees je handige tips en informatie, zodat je 6 juni geïnformeerd naar de stembus kunt.
Hoe werken de Europese verkiezingen?
De Europese verkiezingen vinden elke vijf jaar plaats. Burger van de Europese Unie mogen dan de leden van het Europees Parlement kiezen. Elke lidstaat krijgt een aantal zetels toegewezen, op basis van bevolkingsgrootte. Landen met veel inwoners ontvangen meer zetels dan kleinere landen. Kiezers uit alle lidstaten stemmen vervolgens op nationale partijen of kandidaten. De gekozen leden uit de verschillende lidstaten vormen vervolgens de politieke fracties in het Europees Parlement.
Op wie moet je stemmen?
Uiteraard moet iedereen, op basis van eigen politieke voorkeur, een stem uitbrengen. Er zijn gelukkig wel een aantal hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen: kieswijzers. Kieswijzers zijn korte vragenlijsten, waarbij je jouw mening over bepaalde stellingen moet geven. Bijvoorbeeld de stelling: ‘EU-landen moeten een evenredig aantal asielzoekers opnemen’. Vervolgens geef je aan het of je het met de stelling eens bent of niet. Nadat je dit bij meerdere stellingen hebt gedaan, geeft de kieswijzer een uitslag. De kieswijzer geeft dan aan voor hoeveel procent je het met de partijen eens bent. Zo kun je zien welke partij het beste aansluit bij jouw mening!
Je kunt verschillende kieswijzers gebruiken:
StemWijzer
StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp van Nederland. Bij iedere stelling kun je ervoor kiezen om wat informatie over het onderwerp te lezen, alvorens je aangeeft of je het er mee eens bent of niet. Daarnaast kun je ook stellingen overslaan of aangeven dat je niet weet of je eens of oneens bent.
Kieskompas
Ook het Kieskompas is een fijne stemhulp. Een extra optie van het Kieskompas is dat je ook een versimpelde versie kunt invullen, genaamd Kieskompas met Steffie. Hier krijg je extra uitleg en de stellingen en informatie worden voorgelezen. Als je (Europese) politiek lastig vindt, is dit een goed alternatief voor de gewone kieswijzer.
Stemwijzers van kranten
Er zijn ook kranten die stemwijzers maken voor hun lezers, zo ook het AD en het Parool. Zij hebben allebei een eenvoudige digitale stemhulp gemaakt, waarbij je reageert op stelling. Met een balkje kun je aangeven in hoeverre je het ergens mee eens bent.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.