Groepschats op Whatsapp: hoe maak je ze en wat kan je ermee?

Nieuws, Tips & Tricks
Whatsapp groep

Al lange tijd kent Whatsapp de functie om een groepschat aan te maken: een gesprek waar meerdere mensen aan toegevoegd zijn die daar met elkaar kunnen chatten. ‘Groepsapp’, ‘groepschat’, ‘groepsgesprek’, ‘app-groep’ of hoe je ze ook wil noemen: het is inmiddels een heus begrip geworden in onze samenleving. De meeste mensen zitten wel in een paar van deze whatsapp groepen, of dit nou een groepsapp met de buurt is tot de ‘familie-app’. Het is ook niet vreemd dat deze groepsapps zo razend populair zijn, ze kunnen namelijk erg handig en functioneel zijn. Mocht u zich nog niet helemaal thuis voelen in de wereld van Whatsapp-groepen? Lees hier dan een aantal handig weetjes over app-groepen op een rij!

Hoe maak je een groepsapp aan?

Zelf een Whatsapp-groep maken kunt u gemakkelijk doen aan de hand van een paar stappen:

 1. Open de Whatsapp app, als het goed is staat u dan meteen op het tabblad ‘chats’. Zo niet, ga naar het tabblad ‘chats’
 2. Tik op de drie bolletjes rechts in de hoek van uw scherm
 3. Tik op ‘nieuwe groep
 4. Selecteer de contacten die u aan een groep toe wil voegen door op de naam te tikken. Klik vervolgens op de groene pijl om verder te gaan.
 5. Voer een groepsomschrijving in. Dit zal dan de naam van de groepsapp worden. Vaak wordt aan de hand van de groepsomschrijving duidelijk wat voor doel de groepsapp heeft. U kunt de groepsomschrijving later altijd nog veranderen.
 6. Stel eventueel een groepsafbeelding in. Dit is een plaatje dat mensen te zien krijgen bij de groep, een soort profielfoto van de groep. Dit is niet verplicht en u kunt na het aanmaken van de groep eventueel ook nog een groepsafbeelding instellen.
 7. Klik op het groene vinkje en uw groepsapp is aangemaakt!

Beheerders, leden toevoegen en leden verwijderen
Wanneer u zelf een groep aanmaakt, bent u de groepsbeheerder. Dit houdt in dat u leden aan de groep toe kunt voegen en leden kunt verwijderen. U kunt iemand uit de groep verwijderen door op de groepsomschrijving te klikken, vervolgens moet u naar de deelnemerslijst scrollen en kunt u de naam van de persoon die u wil verwijderen selecteren. Als u op de naam tikt, krijgt u de optie in beeld om deze deelnemer te verwijderen. Wanneer u hierop tikt wordt iemand verwijderd uit de groep en kan deze persoon geen berichten meer lezen of versturen in de groep. U kunt nieuwe deelnemers toevoegen door op de groepsomschrijving te klikken, naar de deelnemerslijst te scrollen en vervolgens te klikken op ‘deelnemers toevoegen’. U kunt ook andere deelnemers van de groep beheerder maken, als u bijvoorbeeld wil dat zij ook nieuwe mensen aan de groep kunnen toevoegen. Dit kunt u doen door op de groepsomschrijving te klikken, naar de deelnemerslijst scrollen en de persoon selecteren die u beheerder wil maken. Als u op deze naam klikt, krijgt u een aantal opties in beeld. Een van deze opties is ‘beheerder maken’. Wanneer u hierop klikt, wordt de desbetreffende persoon ook mede-beheerder van de groep gemaakt en hij of zij kan nu dus mensen toevoegen en verwijderen.

Whatsapp meldingen Dempen
App-groepen kunnen erg handig en functioneel zijn, maar ook storend. Bijvoorbeeld wanneer er non-stop berichten worden gestuurd die voor u niet relevant zijn. Hierdoor kunnen er continu meldingen afgaan op uw mobiel, wat kan leiden tot irritatie. Daarom is er de handige functie genaamd ‘dempen’, waarmee u de meldingen van een groep voor een bepaalde tijd stop kunt zetten. Hierdoor krijgt u dus niet continu meldingen en wordt u alleen geconfronteerd met de groepsapp wanneer u deze zelf opent. Een groepsapp dempen doet u als volgt:

 1. Open Whatsapp
 2. Ga naar de groepsapp waarvan u de meldingen wil dempen
 3. Klik op de groepsomschrijving
 4. Scroll naar beneden totdat u ‘stille meldingen’ ziet staan
 5. Zet het schuifje achter stille meldingen op groen en selecteer of u de groep wil dempen voor 8 uur, 1 week of 1 jaar

Whatsapp afbeeldingen wel of niet opslaan in de galerij
Het kan voorkomen dat er een hele hoop afbeeldingen worden gestuurd in een groepsapp. Wanneer deze afbeeldingen automatisch in uw galerij komen te staan, kan uw opslagruimte snel vol raken. Daarom hebben Whatsapp-groepen een functie waarmee je de afbeeldingen die in een groep worden gestuurd niet automatisch op uw toestel opslaat. Zo hoeft u niet alles handmatig uit uw galerij te verwijderen. Mochten er wel foto’s bijzitten die u graag in uw galerij op wil slaan, dan kunt u deze alsnog in uw galerij opslaan door erop te klikken. Deze functie zet u als volgt aan:

 1. Open Whatsapp
 2. Ga naar de desbetreffende groepsapp
 3. Klik op de groepsomschrijving
 4. Scroll wat naar beneden en klik op ‘Media-instellingen’
 5. Selecteer hier ‘nee’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 627 reviews.
Skip to content