Oplichting via Whatsapp: Wat is het en hoe herken je het?

Nieuws
internet fraude

Steeds vaker wordt er melding gemaakt van fraude en oplichting via Whatsapp. De schade van deze oplichtingspraktijken is enorm: in 2019 wisten deze oplichters op slinkse wijze hun slachtoffers zo’n 1.056.805 euro afhandig te maken. Dit bedrag lag in 2019 wel drie keer zo hoog als in 2018! Deze manier van oplichting is relatief nieuw en maakt ontzettend veel slachtoffers. Maar hoe is het mogelijk dat mensen voor grote bedragen op worden gelicht via Whatsapp? En hoe zorgt u ervoor dat u hier niet de dupe van wordt?

Wat is het?

Oplichting via Whatsapp kan op verschillende manieren gedaan worden, maar dit zijn de twee meest voorkomende manieren:

  1. Onbekend nummer
    Een veel voorkomende manier van Whatsapp fraude is dat een zogenaamde ‘bekende’ u een berichtje stuurt onder een onbekend nummer. Dit is dus iemand die beweert uw zoon, dochter, vriend of broer te zijn. De oplichter meldt dan dat hij of zij een nieuw nummer heeft, vandaar dat het nummer nog niet in uw contacten staat. Dit kan erg geloofwaardig zijn, bijvoorbeeld doordat er een kloppende profielfoto aan het nummer gekoppeld is. Echter kan deze profielfoto gemakkelijk van Facebook of Instagram gehaald worden, een juiste profielfoto is dus geen garantie dat iemand daadwerkelijk de persoon op de foto is! Vervolgens doet de oplichter alsof hij of zij in geldnood zit en vraagt aan het slachtoffer of hij misschien wat geld voor kan schieten. Wanneer het slachtoffer dan aangeeft dat hij dit eerst even telefonisch wil overleggen, bedenkt de oplichter snel een smoesje dat dit even niet kan. Op deze manier maakt het slachtoffer nietsvermoedend het geldbedrag over naar de oplichter.
  2. Bekend nummer
    Een andere manier van Whatsapp fraude is dat oplichters het Whatsapp account van iemand hacken. In dat geval is de oplichter echt ingelogd in het Whatsapp account van iemand. Zo kan de oplichter onder de naam van deze persoon Whatsapp berichten versturen en op die manier om geld vragen, net zoals in het bovenstaande voorbeeld. Deze manier van Whatsapp fraude is echter nog slinkser en sluwer, want op deze manier heeft u vaak geen enkel vermoeden dat u met een oplichter te maken heeft.
Hoe herken je Whatsapp fraude?

Er zijn een aantal kenmerken waaraan u Whatsapp fraude kunt herkennen:

  1. Een ‘bekende’ stuurt een berichtje met een vreemd nummer dat niet in uw contacten staat. De profielfoto kan wel kloppend zijn.
  2. Een ‘bekende’ heeft geld van u nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat de bekende in geldnood zit, of hij of zij is op vakantie en heeft geld nodig voor de terugreis, of er is een geblokkeerde rekening of storing waardoor de bekende zogenaamd niet kan betalen.
  3. Er zit haast achter de betaling. De oplichter bedenkt vaak een smoesje waardoor de betaling zo snel mogelijk betaald moet worden, in de hoop dat het slachtoffer zonder al te veel nadenken meteen het bedrag overmaakt.
  4. De bekende wil u niet telefonisch te woord staan en bedenkt een excuus waardoor dit momenteel niet mogelijk is.
Wat te doen wanneer u oplichting vermoedt?

Wanneer u twijfels heeft over de identiteit van de persoon achter het telefoonnummer dat u om geld vraagt, maak dan sowieso nooit meteen geld over! Probeer deze persoon altijd eerst te bellen op een telefoonnummer dat u in uw contacten of adresboek genoteerd heeft. De oplichter zal dan meteen door de mand vallen. Ook kunt u de bekende een persoonlijke vraag stellen, waar alleen hij het antwoord op weet. Op deze manier kunt u testen of u wel echt met een bekende te maken heeft. Ook kunt u vragen om een foto van een identiteitsbewijs om zeker te weten dat u met een bepaald persoon te maken heeft.

Houdt altijd in uw achterhoofd dat het riskant is om geld over te maken wanneer iemand dat via een Whatsappje vraagt. U weet namelijk nooit met wie u te maken heeft en mensen kunnen zich gemakkelijk voordoen als een ander. Wees daarom altijd voorzichtig met dit soort zaken en zorg ervoor dat u in elk geval telefonisch contact heeft gehad en de stem van een bekende heeft gehoord voordat u zomaar geld overmaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 626 reviews.
Skip to content