Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Het naleven van stadionverboden vormt al jaren een groot probleem in de voetbalwereld. Hooligans die zich misdragen krijgen een stadionverbod opgelegd als straf, maar dit blijkt niet goed te handhaven. Met als gevolg: alsmaar toenemend voetbalgeweld en incidenten in stadions. Ruud Storms, directeur van Sim en seizoenskaarthouder bij AZ, zag dit met lede ogen aan. Hij is daarom samen met het team van Sim een app gaan ontwikkelen die hooligans wél buiten het stadion houdt. ‘Voor een appel en een ei, gegarandeerd waterdicht’, vertelt Storms aan het Noordhollands Dagblad.
Je kent Sim waarschijnlijk van onze SimPhones, SimTabs, SimPC’s en Mobiele Persoonsalarmen: stuk voor stuk hulpmiddelen om onze gebruikers wegwijs te maken in de digitale wereld. Verrassend genoeg blijken de technologieën hierachter ook op andere facetten van de samenleving goed bruikbaar. Met ons Mobiele Personenalarm hebben wij namelijk technologie ontwikkeld waarmee je heel nauwkeurig kunt volgen waar iemand zich bevindt. Ook is een aantal van onze apparaten voorzien van biometrische authenticatie en gezichtsherkenning: hiermee detecteert de camera van je smartphone je gezicht, om te controleren of jij het echt bent. Deze technologie hebben we ingezet om een app te ontwikkelen waarmee je kunt traceren of hooligans in de buurt komen van een stadion wanneer hun club speelt.
Na veel brainstormen is het team van Sim uitgekomen op de ‘stadioncheckapp’. Deze app zorgt ervoor dat je twee uur voor, tijdens en twee uur na een wedstrijd op willekeurig gekozen tijdstippen een oproep kan krijgen om je te melden. Dat gaat via gezichtsherkenning, biometrische authenticatie en gps-locatie, waardoor je heel precies kunt nagaan waar iemand zich bevindt. De hooligans krijgen een telefoon waar deze app al op staat, en niet van verwijderd kan worden.
Dat klinkt wellicht als een inbreuk op iemands privacy, maar ook daar heeft Sim rekening mee gehouden. De app mag namelijk alleen meldingen maken wanneer iemand met een stadionverbod in overtreding is. ‘Ben je op vakantie op de Canarische Eilanden, dan kun je toch aan de meldplicht voldoen zonder dat ze weten waar je uithangt. Pas wanneer iemand zich in verboden gebied begeeft, komen er mensenogen aan te pas en wordt actie ondernomen. Eerder niet, dan wordt ook helemaal geen informatie vastgelegd of geregistreerd’, vertelt Ruud Storms aan het Noordhollands Dagblad.
De ‘stadioncheckapp’ kan niet in de maling worden genomen: foto’s of video’s van iemand gezicht worden niet geaccepteerd door de gezichtsherkenning, het beeld moet namelijk driedimensionaal herkenbaar zijn. Zo niet, dan is degene met stadionverbod in overtreding. Verder moet de telefoon wel zijn opgeladen, maar kan je hem niet aan- of uitzetten. Als je de telefoon probeert te slopen, wordt daar ook melding van gemaakt. ‘In feite is het een vorm van elektronisch toezicht. Net zoiets als een enkelband, maar niet continu en minder zichtbaar’, vertelt Storms.
Momenteel hebben ongeveer 1500 hooligans in Nederland een stadionverbod, maar het systeem zou ook kunnen worden ingezet voor andere groepen met locatiebeperkingen, zoals overlastgevers en stalkers. Sim heeft dé oplossing voor al deze problemen klaar liggen. Jammer genoeg durft het ministerie van Justitie en Veiligheid de wedstrijd met SIM (nog) niet te spelen. Misschien moet het toch eerst weer eens ernstig fout gaan.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
1 reactie. Laat een nieuw bericht achter
Een heel goed systeem, misschien is onze (toekomstige premier) fractievoorzitter Omtzigt en anders zeker hr Timmermans te porren voor dit systeem. Kan nog net voor de verkiezingen
snel, snel…..