Informatie over de werking van de Corona-app

Apps, Nieuws
corona app

Al lange tijd wordt er gesproken en gediscussieerd over een corona-app. Deskundigen zijn al vanaf het begin van de coronacrisis bezig met het ontwikkelen van de app en sinds 17 augustus vindt u de Corona Melder app in de Playstore en Appstore. Echter kunt u de app nog niet in elke regio in de praktijk gebruiken, hij wordt op dit moment namelijk nog getest in een aantal regio’s. Vanaf 1 september zal de app voor iedereen te gebruiken zijn. Heeft u nog vragen over deze corona-app, of twijfelt u aan de veiligheid of effectiviteit van de app? Lees dan hier alvast de meest actuele informatie over de nieuwe Corona Melder app, zodat u precies weet hoe de app werkt en of u hem wil gaan gebruiken.

Hoe werkt de Corona Melder app?
Het doel van deze app is mensen waarschuwen als zij in contact zijn geweest met iemand die corona blijkt te hebben. De app houdt dus bij met welke mensen je in contact bent geweest en waarschuwt je als een van deze mensen besmet is met het coronavirus. De app houdt dus niet bij wáár je allemaal geweest bent via je locatiegegevens, maar enkel bij wíe je in de buurt bent geweest. De app houdt dit bij via bluetooth. Daarnaast werkt de app niet met namen, maar anonieme codes. De app weet dus niet wie je bent en hoe je heet. De app maakt voor elke telefoon een anonieme code aan en elk kwartier maakt de app weer een nieuwe code aan voor je telefoon. Telefoons delen deze codes met elkaar als ze langer dan een kwartier redelijk dicht bij elkaar in de buurt zijn. Als iemand corona blijkt te hebben, krijgt iedereen die langer dan een kwartier bij een van de codes van de besmette persoon in de buurt is geweest een melding.

Wanneer krijg je een melding?
Je krijgt een melding wanneer jij langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest bij een persoon die zich heeft laten testen bij de GGD en corona blijkt te hebben. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld een restaurant, winkel of sportschool hebt bezocht, of wanneer je ergens lang in een rij stond of je gereisd hebt met het openbaar vervoer. Je krijgt enkel een melding als je minimaal 15 minuten dicht bij deze persoon in de buurt was. Je krijgt dus géén melding als iemand met corona langs je fietst.

Wat moet je doen als je een melding krijgt?
Als je een melding krijgt, betekent dit dat je extra kans op besmetting hebt gelopen. Dit betekent niet per definitie dat je besmet bent met het coronavirus, maar de kans is wel aanwezig. Het is belangrijk om deze melding niet te negeren als je je niet ziek voelt, want ook zonder klachten kun je mensen besmetten. Wat kun je het beste doen in deze situatie?

  • Heb je geen klachten? Doe dan een coronatest en blijf thuis totdat je de uitslag hebt gekregen
  • Heb je lichte klachten? Doe dan een coronatest en blijf thuis totdat je de uitslag hebt gekregen
  • Heb je ernstige klachten of zit je in een risicogroep? Bel je huisarts

Hoe kan de app anoniem zijn?
De app werkt niet met persoonsgegevens of namen, maar enkel met codes. De app weet in principe dus helemaal niks van jou, behalve bij welke andere codes je in de buurt bent geweest. Mocht je positief getest worden op corona? Dan kan je jouw codes toevoegen aan de lijst met besmette codes. Zo krijgt iedereen die bij jouw code in de buurt is geweest, een melding. Je kan je codes uiteraard niet zomaar toevoegen aan de lijst met besmette codes, dit moet bevestigd worden door de GGD. Je moet daarvoor eerst een GGD medewerker bellen, vervolgens geef je je ‘GGD-sleutel’ (een soort speciale code die in de Corona Melder app staat) door aan de medewerker, vervolgens bevestigt deze medewerker jouw GGD-sleutel en worden jouw codes toegevoegd aan de lijst met besmette codes. Ook dit gaat dus helemaal anoniem.

Weet de app nu altijd waar ik ben?
Nee, de app weet nooit waar je bent. De app werkt niet op basis van je locatie, maar op basis van bluetooth. Bluetooth wordt enkel gebruikt om digitale apparaten aan elkaar te koppelen, zoals bijvoorbeeld een telefoon aan een speaker. Deze apparaten kunnen dan bepaalde informatie uitwisselen. De Corona Melder app zorgt er dus alleen voor dat je via bluetooth codes uit kan wisselen met mensen waar je langere tijd dichtbij in de buurt komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 627 reviews.
Skip to content