Met een gerust hart van huis!

Een paar weken kamperen met de caravan, een midweek een huisje huren of een weekendje weg. Vakanties zijn heerlijk, maar uw woning onbemand achterlaten blijft helaas altijd risicovol. Het gevaar van een woninginbraak ligt altijd op de loer. Hoewel een woninginbraak helaas onvermijdelijk is, zijn er wel een aantal manieren waarop u de kans op woninginbraak kunt verkleinen.

PKVW

U kunt de kans op woninginbraak met wel 50% verminderen door de maatregelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) toe te passen. Om dit keurmerk te krijgen moet de woning aan een aantal eisen voldoen.Dat levert – naast goede beveiligingsmaatregelen – een sticker op de voor- en achterdeur op, die inbrekers zal ontmoedigen. De maatregelen waar u volgens het PKVW aan moet voldoen luiden als volgt:

 • Verlichting bij de voor- en ­achterdeur. Bij voorkeur lampen met schemerschakelaar.
 • Goedgekeurde sloten op alle deuren en (bereikbare) ramen. Meerpuntssloten met als kenmerk twee of meer sterren van SKG hebben de voorkeur. Meerpuntssloten met één ster worden niet meer gemaakt, maar om het keurmerk te krijgen is het niet nodig ze te vervangen.
 • Cilindertrekvoorziening op de sloten. Bij cilindertrekken, voorheen kerntrekken genoemd, draait de inbreker eerst een schroef in de cilinder. Vervolgens oefent hij daar een kracht op uit met een speciale cilindertrekker. De cilinder breekt dan af en wordt eruit getrokken, waardoor de inbreker binnen een halve minuut binnen is. Veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging met twee of drie sterren voorkomt dit. Een alternatief is de bestaande cilinders vervangen door een cilinder met drie sterren.
 • Goede scharnieren. Zeker als een deur (of raam) naar buiten draait, zoals bij de achterdeur meestal het geval is. Als de pennen makkelijk uit de scharnieren zijn te tikken, zijn dievenklauwen of scharnieren met veiligheidsnok met ten minste twee sterren onmisbaar. Hierdoor vallen metalen pennen aan de scharnierkant van de deur bij het sluiten in metalen kommen in het kozijn.
 • Beveiligde val- of klepramen. Aan de scharnierkant moeten deze ten minste twee dievenklauwen of twee goedgekeurde scharnieren hebben en aan de andere kant twee bijzetsloten van één ster of één raamcombi met twee sterren. Een raamcombi is een raamuitzetter en sluiting in één. Een alternatief is een goedgekeurde doorklimbeveiliging: bijvoorbeeld een stang over de hele lengte van het val- of klepraam.
 • Bij een lichtkoepel: een goedgekeurde doorklimbeveiliging.

Meer informatie over het aanvragen van een PKVW en erkende bedrijven die deze aanpassingen aan uw huis kunnen doen vindt u op www.politiekeurmerk.nl

Overige tips
Naast de hierboven genoemde maatregelen die u kunt treffen om de kans op woninginbraak te verkleinen, zijn er ook een aantal kleine en simpele dingen die u kunt om uw huis toch net iets minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers.

 • Leg kostbare apparatuur zoals Ipads, tablets en laptops ten alle tijden uit het zicht.
 • Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
 • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
 • Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
 • Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
 • Maak foto’s van kostbaarheden en schrijf eventuele serienummers op. Dit maakt het makkelijker om verzekeringsgeld uitgekeerd te krijgen en teruggevonden gestolen spullen terug te krijgen.
 • Breng een speciaal markeringsplaatje aan dat apparatuur onverkoopbaar maakt voor dieven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content