Opa en oma aan de WhatsApp

annetje-0568

door Redactie VROUW

Ouderen worden steeds ouder. 75 is het nieuwe 65, want de levensverwachting neemt toe. Daarmee komt weliswaar later, maar toch het probleem om de hoek kijken dat er meer beperkingen voor ouderen bij komen en dat zij vaker aan huis gebonden zijn.  Dr. Annetje Bootsma, specialist ouderengeneeskunde, bedacht dan ook een project, speciaal voor ouderen die af en toe wel wat aanspraak kunnen gebruiken: WhatsOpa.

In haar ouderenpraktijk voerde Bootsma veel gesprekken met kinderen van bejaarde ouders over zorgproblemen en achteruitgang van gezondheid. Belangrijker dan depressiepillen voorschrijven, is volgens de specialiste om ouderen te stimuleren met anderen in contact te blijven. Bijvoorbeeld via WhatsApp.

“Want als ouderen ook WhatsApp hebben, zijn ze minder alleen”, zegt Bootsma. Doordat opa of oma even met de familie kunnen appen, even snel een foto doorgestuurd krijgen, voelen ze zich meer betrokken bij de familie.

Tijd investeren

Ouderen zelf staan niet altijd open voor een smartphone. Alleen al uitvogelen hoe dat ding werkt, is vaak een opgave. Maar als er eenmaal een tablet of smartphone in huis is, merken ze dat het toch wel heel fijn is, stelt Bootsma.

Het kost wel flink wat investeringstijd. “Toen mijn vader aan de WhatsApp ging, moest ik een aantal keer heen en weer van Amsterdam naar Friesland om het uit te leggen. Of ik moest hem bellen om te vertellen dat ik hem een appje had gestuurd. Nu heeft hij het aardig onder de knie en appen we vaker”.

Tips

Maar hoe krijg je je ouders of grootouders nu aan de WhatsApp? Met deze 4 tips moet het volgens Annetje een stuk makkelijker gaan:

1. Logisch: zorg dat ze een smartphone hebben. Je hebt thuis vast nog wel een oude smartphone liggen die je aan hen kunt geven en haal de overbodige apps er af.

2. Investeer in uitlegtijd of regel een helpdesk-abonnement, bijvoorbeeld de symphone. www.simpc.nl

3. Zorg dat familieleden en vrienden met je ouders gaan appen. Niet teveel, maar korte berichten met een fotootje erbij. (Idee van Annetje om hierbij  het screenshot van het gesprek met opa te doen als voorbeeld)

 Foto: Eigen beeld

4. Blijf doorzetten. Want elke stap digitale stap nu, is een belangrijke investering voor later.

 

bron: telegraaf.nl/vrouw/

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1079 reviews.
Ga naar de inhoud