Zo geef je Whatsappfraudeurs een koekje van eigen deeg!

Nieuws

Net als de rest van Nederland, zijn helaas ook criminelen gaan thuiswerken tijdens de coronacrisis. Dit heeft geleid tot een explosieve groei in het aantal online-fraudemeldingen. Het aantal meldingen van online-fraude is vanaf de lockdown maandelijks verdubbeld ten opzichte van de maanden daarvoor. Terwijl er in februari ‘slechts’ 6000 meldingen binnenkwamen van internetfraude, waren dit er in april alleen al zo’n 15.000. Het is dus duidelijk dat de criminelen zich op een andere tak van de onderwereld gestort hebben: online fraude, vaak via Whatsapp. Gelukkig hebben we deze criminelen inmiddels wel door en kunnen we ze zelfs een koekje van eigen deeg geven!

Deze veelvoorkomende vorm van online fraude wordt ook wel ‘hulpvraagfraude’ genoemd, het gaat hier namelijk om fraude waarbij een onbekend nummer u een bericht stuurt uit naam van een bekende met een hulpvraag. De fraudeur vraagt dan of u zo snel mogelijk een geldbedrag kan overmaken naar zijn of haar rekeningnummer, de bekende betaalt het bedrag zogenaamd de dag erna terug. Zodra het bedrag overgemaakt is, laat de oplichter niks meer van zich horen. Naar het geld ‘wat u terug zou krijgen’, kunt u fluiten.

Hieronder ziet u een voorbeeld een conversatie met een whatsapp fraudeur.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude

  • Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit je eigen adresboek voor controle. Hoe goed je diegene ook vertrouwt.
  • Kun je die persoon niet direct telefonisch bereiken: geen geld overmaken.
  • Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoor je vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenkt dat dit afgespeeld stemgeluid van social media (filmpjes) kan zijn.
  • Bespreek WhatsApp-fraude met je familie: spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.

Wanneer je zo’n geval van hulpvraagfraude herkent, kun je het nummer natuurlijk meteen blokkeren. Zo bent u meteen van de oplichter af en is er verder niks aan de hand.

Op internet vonden we een voorbeeld van Janna, zij pakte het anders aan. Ze had meteen door dat ze met een oplichter te maken en besloot het spelletje even mee te spelen om de oplichter vervolgens een koekje van eigen deeg te geven. En alhoewel Whatsappfraude een serieuze en vervelende aangelegenheid is, willen u onderstaand WhatsApp gesprek tussen Janna en haar oplichter niet onthouden.

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 590 reviews.
Skip to content