Zo herken je valse webshops

Valse webshops kunnen erg verraderlijk zijn. Ze lijken vaak net echt, maar niets is minder waar. Wanneer je er een bestelling plaatst zal deze nooit geleverd worden, terwijl je wel al betaald hebt. Je moet dus altijd voorzichtig zijn met het plaatsen van bestellingen op webshops die je niet kent. Gelukkig zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om malafide webshops te herkennen.

1. De naam

Oplichters doen hard hun best om de valse webshops zo veel mogelijk te laten lijken op echte webshops. Dit doen ze door onder andere het uiterlijk en de naam zoveel mogelijk overeen te laten komen. Zo kiezen ze vaak domeinnamen die bijna identiek zijn aan de domeinnaam van een echte website, maar veranderen ze een letter of leesteken. Een voorbeeldje: de domeinnaam van Sim is www.simpc.nl, een oplichter zou hier www.sim-pc.nl van kunnen maken en zich voor kunnen doen als Sim. Wees hier dus alert op! Kijk altijd goed naar de domeinnaam van een webshop die je niet helemaal vertrouwt en typ de website eventueel in op Google om te kijken of je nog steeds op dezelfde website terecht komt.

2. Keurmerk

Vrijwel alle betrouwbare webshops zijn aangesloten bij een keurmerk. Wanneer je op een website geen keurmerk ziet, kan het verstandig zijn om nog even niks te bestellen en eerst verder te onderzoeken of de site betrouwbaar is. Betrouwbare keurmerken zijn onder andere Webshop Keurmerk, Thuiswinkel Waarborg en WebwinkelKeur.

3. Te mooi om waar te zijn

Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook zo. Vertrouw daarom ook op dit gebied je onderbuikgevoel bij een website. Wanneer populaire producten voor extreem lage prijzen worden aangeboden, is de kans groot dat je te maken hebt met een nepwebshop. Ook gigantische assortimenten waar alles op voorraad is kunnen erop wijzen dat de webshop vals is.

4. Webadres

Aan het websiteadres kun je zien of je te maken hebt met een beveiligde website of niet. Oplichters beveiligen hun websites veelal niet en dit kun je gelukkig direct zien. Wanneer je twee keer klikt op de zoekbalk waar je websites invoert, zie je het hele webadres verschijnen. In plaats van bijvoorbeeld simpc.nl, verschijnt er dan https://www.simpc.nl/. Wanneer je naar de eerste vijf letters kijkt, zie je ‘https’. De ‘s’ staat in dit geval voor ‘security’ (veiligheid). Dit betekent dat de website beveiligd is. Zie je alleen ‘http’ staan? Dan kun je je bestelling misschien beter niet bij die webshop plaatsen.

5. Geen contactpagina

Een ander teken dat erop wijst dat een website niet helemaal te vertrouwen is, is het ontbreken van een contactpagina. Op een contactpagina vind je vaak een e-mailadres, telefoonnummer en werkadres van het bedrijf. Wanneer je deze informatie niet op de site kunt vinden, en er dus geen mogelijkheid is om contact met hen op te nemen, kun je beter geen bestelling plaatsen.

6. Taalfouten

Wanneer een website vol taal- en spelfouten staat, is het raadzaam om nog even verder te onderzoeken of de site wel echt is. Immers wijzen taalfouten erop dat er geen professionele redacteur naar de teksten heeft gekeken. Oplichters steken vaak niet zo heel veel tijd in het maken van een nepwebshop, waardoor taalfouten er snel in sluipen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 739 reviews.
Skip to content