Alles wat je moet weten over TikTok

TikTok is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van sociale media. Het platform groeit nog altijd razendsnel en is inmiddels een van de populairste sociale media apps ter wereld. Dat het te maken heeft met dansjes en muziekjes weten de meeste mensen nog wel, maar wat heeft die app met miljoenen gebruikers nou nog meer te bieden? 

Wat is TikTok?

Op TikTok kun je korte filmpjes uploaden en bekijken. In deze video’s wordt van alles gedaan: dansen, playbacken, zingen, een toneelstukje opvoeren, herkenbare momenten of ervaringen delen, sporten, en ga zo maar even door. Mensen die de video’s bekijken kunnen een like of reactie achterlaten. Hoe meer mensen je video’s bekijken, hoe populairder je wordt. Hoewel TikTok in korte tijd erg populair is geworden, is het concept niet nieuw: TikTok kende al een voorloper, namelijk de app Musical.ly. Deze app is een aantal jaren geleden veranderd in TikTok en is sindsdien razendsnel in populariteit gestegen.

Wie maakt er gebruik van?

Voorheen werd TikTok voornamelijk door kinderen gebruikt, maar tegenwoordig vind je ook steeds meer volwassenen op het platform. In 2021 is het gebruik van TikTok door twintigers zelfs verdubbeld! Deze verandering is ook duidelijk zichtbaar in de video’s die op TikTok worden geplaatst: dit zijn niet meer alleen dans- en playbackfilmpjes, tegenwoordig vind je ook veel educatieve en serieuze video’s op het platform. Mensen delen tips met elkaar op talloze vlakken, denk bijvoorbeeld aan sport, werk, studie en hobby’s. Toch blijft TikTok nog altijd het populairst onder jongeren: 42% van de 15 tot 19 jarigen maakt dagelijks gebruik van de app.

Trends

De video’s die op TikTok worden geplaatst zijn vaak in lijn met de trends van het moment. Zo’n trend kan een dansje, liedje of challenge (uitdaging) zijn die mensen op TikTok zien en vervolgens zelf nadoen. Je ziet op TikTok dus veel video’s die op elkaar lijken. Wanneer je een TikTok maakt die plotseling heel vaak wordt bekeken, dan heet dit ‘viral gaan’. Op dat vlak onderscheidt TikTok zich van andere sociale media: het kan namelijk zomaar gebeuren dat jouw TikTok plotseling heel vaak wordt bekeken. Bij andere sociale media moet je eerst een groot netwerk van volgers opbouwen, maar op TikTok is dat niet nodig. De startpagina van TikTok laat je immers video’s zien op basis van een algoritme: door middel van slimme technologie voorspelt de app wat jij interessant zou moeten vinden. Je hoeft dus niet zelf leuke profielen op te zoeken om te volgen, maar de video’s worden gewoon voorgeschoteld.

Verslavend

Dat algoritme is hartstikke fijn, maar er kleeft ook een grote keerzijde aan: TikTok is namelijk enorm verslavend. Doordat de app constant maar video’s aanbiedt die jij leuk vindt, blijf je ze maar kijken. Daarnaast stoppen de filmpjes niet nadat ze zijn afgelopen. Je gaat automatisch door naar het volgende filmpje wanneer er eentje is afgelopen. Met name kinderen zijn hier erg gevoelig voor en spenderen gemakkelijk uren op een dag aan TikTok.

 

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 712 reviews.
Skip to content