Zo werkt de nieuwe CoronaCheck-app

De overheid heeft wederom een nieuwe app uitgebracht die ons moet gaan helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ditmaal geen app die je melding geeft wanneer je in nauw contact bent geweest met iemand met corona, zoals de CoronaMelder app, maar een app die juist bewijst dat je géén corona hebt. De app moet namelijk als bewijs voor een negatieve coronatest dienen. Hierdoor zou je toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld festivals, sportevenementen, horeca en concerten.

Hoe werkt de app?

De app gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je, wanneer je bij de toegangspoort van een evenement staat, een QR-code kan laten zien in de app op je senioren smartphone. Wanneer een bewaker deze code scant, krijgt hij een rood of een groen scherm te zien. Als er een groen scherm verschijnt mag je uiteraard doorlopen, een rood scherm betekent dat je geen geldig negatief testbewijs hebt en dus niet naar binnen mag. Maar hoe komt de app dit te weten? Dat werkt als volgt: 48 uur voordat je ergens heen wil gaan moet je een coronatest doen. Bij afname van de test geef je jouw mobiele nummer door, vervolgens ontvang je een sms’je met een unieke code. Deze unieke code geef je door in de CoronaCheck-app, er wordt dan een unieke QR-code voor jou gemaakt. Deze QR-code kan de bewaker uiteindelijk scannen bij de entree van een evenement, zo is het meteen duidelijk of je veilig naar binnen kunt of niet. Ook verschijnen je geboortedatum en initialen bij de QR-code, zo kan gecontroleerd worden of het wel daadwerkelijk jouw QR-code is.

Wetswijziging

Voordat mensen aan de hand van deze app geweigerd mogen worden bij de toegangspoorten van een evenement moet er wel nog het een en ander gebeuren. Het gaat hier namelijk om de invoering van een indirecte testverplichting, er moet daarom eerst een wetswijziging plaatsvinden. Het kabinet is bezig met de wijziging van de Wet publieke gezondheid, om op die manier het testbewijs verplicht te maken. Dit zal gelden bij toegang tot evenementen, georganiseerde jeugdactiviteiten, horeca, cultuur en sport.

In de praktijk

De app is al voor het eerst in gebruik genomen tijdens de zogeheten ‘testivals’ van Fieldlab. Deze vonden de afgelopen weekenden plaats op een festivalterrein in Biddinghuizen. Iedere bezoeker van het festival moest bij de ingang een negatieve testuitslag laten zien, je kon er voor kiezen om dit via de CoronaCheck-app te doen. De bezoekers van dit festival moesten overigens wel nog anderhalve meter afstand van elkaar houden, maar het is maar de vraag hoe goed men dit daadwerkelijk heeft gedaan.

Wat als je geen smartphone hebt?

Ik hoor de smartphoneloze lezers al denken: ‘Kunnen wij dan nooit meer naar een evenement?’ Uiteraard heeft de overheid ook met deze groep rekening gehouden. Er komt daarom naast de CoronaCheck-app ook een papieren testbewijs, waarmee het mogelijk is om een negatieve testuitslag te laten zien en daarmee ook toegang te krijgen tot het evenement.

3 reacties. Laat een nieuw bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 844 reviews.
Skip to content