Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Jonge mensen tot 35 jaar oud blijken vaker slachtoffer van oplichting te worden dan ouderen. Een studie aan de Universiteit van Twente kwam tot die verrassende conclusie in een grootschalig onderzoek naar oplichting. Vermoedelijk zijn jongeren vaker de pineut omdat zij zo enorm veel tijd online doorbrengen. De schade van al deze oplichtingspraktijken is dan ook gigantisch: onderzoekers schatten het totale jaarlijkse bedrag op zo’n 2,75 miljard euro!
Dat oplichting veel voorkomt, staat vast: bijna de helft van alle Nederlandse volwassenen kwam in aanraking met oplichting in 2020. Gelukkig werd slechts 16% daarvan daadwerkelijk slachtoffer van oplichting, en dan voornamelijk aankoopfraude. Bij deze vorm van fraude bestel je een product op een webshop, maar wordt dit product vervolgens nooit geleverd. De bedragen waarvoor mensen worden opgelicht lopen hierbij uiteen; van kleine aankopen van enkele euro’s tot gigantische bedragen.
De bekende hulpvraagfraude, waarbij een zogenaamde vriend of familielid je om geld vraagt via een vals telefoonnummer, bleek volgens dit onderzoek minder vaak voor te komen. Wellicht omdat deze oplichtingstruc steeds bekender wordt en men hier daarom alert op is. Voor datingfraude geldt hetzelfde, ook hier werd namelijk relatief weinig melding van gemaakt.
Een belangrijke stap in het detecteren en voorkomen van online fraude, is het doen van aangifte. Helaas gebeurt dit nog maar in 12% van de gevallen, waardoor het lastig is om een volledig beeld te krijgen van alle oplichtingspraktijken die zich afspelen. Doe daarom altijd aangifte als je te maken hebt met fraude! Mocht je nou te maken hebben gehad met een poging tot fraude, meld dit dan altijd bij de Fraudehelpdesk.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.