Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuws
7 reacties

Inleiding

Eind juli heeft u het SimNieuws wegens onze vakantie moeten missen. Tijdens de vakantie viel ons op dat een tablet inmiddels tot de standaard reisuitrusting behoort. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig een tablet meeneemt op reis. Waar de tablet door senioren op vakantie voor wordt gebruikt, leest u in deze nieuwsbrief. Wist u dat u ook thuis vanachter uw SimPC virtueel een uitstapje kunt maken naar een museum of zelfs een wereldwonder? Google ontwikkelde hiervoor een website waar we u graag meer over vertellen. Per 1 augustus is Nederland voor haar bankzaken definitief overgegaan op IBAN. Wij geven u hier graag wat tips over. Tenslotte besteden aandacht aan oplichters die er op uit zijn mensen via de computer op te lichten.

Waarschuwing voor nep-telefoontjes Microsoft

internetoplichtingDe Nationale Fraudehelpdesk krijgt veel meldingen binnen over zogenoemde Microsoftbellers. Criminelen misbruiken de naam van het softwarebedrijf en doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens. Ook op de helpdesk van SimPC hebben we inmiddels meldingen gekregen dat onze klanten dit soort telefoontjes hebben ontvangen. Vandaar dat we u hier graag voor willen waarschuwen.

Werkwijze

De oplichters bellen u ongevraagd op en vertellen bijvoorbeeld dat er computerproblemen zijn op uw pc. Zo zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om een bepaald programma (software) te downloaden. Met dit programma kan de helpdesk dan zogenaamd het probleem oplossen. Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid waar naar persoonlijke of financiële informatie, zoals uw creditcardgegevens, wordt gevraagd

Kenmerken

Soms spreken de bellers, mannen en vrouwen, Engels met een Indiaas accent. De ‘Microsofttelefoontjes’ worden via internet gepleegd. Als er al een nummer in beeld verschijnt, is dit niet het nummer dat bij de criminelen in gebruik is. Het is voor internetproviders niet mogelijk de identiteit te achterhalen en de nummers kunnen ook niet worden geblokkeerd. Wees ook alert op buitenlandse nummers. Als u het nummer niet kent, bel niet terug want dit kan hoge kosten met zich meebrengen.

Phishing en loterijfraude

Ook via de mail zijn dit soort criminelen actief. Zo kan het zijn dat er per mail naar uw creditcardgegevens wordt gevraagd, zijn er beveiligingsupdates nodig of moet u uw account valideren. Ga nooit in op dit soort berichten. Als het bericht een link bevat, klik daar niet op! Ook kan het zijn dat u de winnaar bent van een Microsoftloterij. Geef het winnende bedrag in gedachten nog niet uit, want dit staat bekend als loterijfraude.

Ons advies

Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding. Microsoft belt klanten niet op! Uw SimPC is dusdanig goed beveiligd dat er geen schadelijke software op uw computer kan worden geïnstalleerd. Uw SimPC is dus veilig! Maar u moet er wel zelf voor zorgen dat u nooit informatie zoals bankgegevens etc. afstaat aan derden. En als u een mailbericht krijgt dat u niet vertrouwt dan mag u het ter controle ook altijd even doorsturen naar onze klantenservice (klantenservice@simpc.nl).

Tablet mee op vakantie

zomervakantietabletSenioren stoppen massaal een tablet in hun koffer als zij op vakantie gaan. Ze doen dit vooral om contact te onderhouden met familie en vrienden. Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

Twee jaar geleden was de laptop nog het populairste apparaat dat meeging op vakantie. Nu neemt maar liefst 51% van de ouderen een tablet mee op vakantie, terwijl in 2012 nog maar 23% van de senioren dat deed. De laptop gaat nog in ruim een kwart van de reistassen mee.

Contact met het thuisfront

Uit het onderzoek van SeniorWeb blijkt dat veel senioren (49%) vooral op vakantie online zijn om via e-mail contact te onderhouden met het thuisfront. Verder kijkt men op vakantie veel naar de weersvoorspellingen en het nieuws (respectievelijk 37% en 36%). Verder vinden veel senioren internet handig om informatie over de omgeving op te zoeken (23%), routebeschrijvingen op te zoeken of de weg te vinden (17%).

Wifi populair

Op veel vakantiebestemmingen is tegenwoordig wifi beschikbaar. SeniorWeb merkt dan ook dat wifi de meest gebruikte internetverbinding op vakantie is (75%). Slechts 13% van de respondenten die een tablet, laptop of smartphone meenemen, gebruikt een 3G- of 4G data-abonnement om te internetten (eventueel met buitenlandbundel). Een op de tien senioren blijkt op vakantie geen internet op het eigen apparaat te gebruiken. Dit kan natuurlijk zijn omdat men rust wil, maar ook omdat men het moeilijk vindt of zich zorgen maakt over de veiligheid van buitenshuis internetten.

Onze tip: als u nog op vakantie gaat controleer dan van te voren of er wifi op uw vakantiebestemming aanwezig is en vergeet vooral ook niet om uw SimTab mee te nemen.

 

Nederland is definitief over op IBAN

iban-logo1Iedereen moet voor bankzaken voortaan definitief gebruikmaken van het internationale IBAN-rekeningnummer. Het oude rekeningnummer is vanaf 1 augustus onbruikbaar.

De overgang van de oude rekeningnummers naar IBAN stond eerst gepland op 1 februari 2014. Op dat moment waren echter veel bedrijven nog niet klaar voor deze omschakeling. De Europese Commissie gaf daarom uitstel tot 1 augustus 2014. Ondanks dat nog altijd niet alle bedrijven over zijn, is de overgang nu wel echt werkelijkheid.

Wat is IBAN?

IBAN is de internationale en langere versie van het vroegere (dus tot 1 augustus 2014) rekeningnummer. In elk land is het IBAN op soortgelijke wijze opgebouwd. Het bestaat uit een landcode, een controlegetal, letters die de bank aanduiden en tot slot het oude rekeningnummer. De overgang naar IBAN gaat automatisch. U hoeft geen actie te ondernemen.

Waar vind ik mijn IBAN?

Uw IBAN kunt u terugvinden op de nieuwe bankpassen, in de internetbankieromgeving van uw bank, of via de website www.ibanbicservice.nl. Gebruik deze website ook als u geld wilt overmaken en alleen over een oud rekeningnummer beschikt. U kunt via de site opzoeken wat het juiste IBAN is.

Wilt u meer weten over IBAN? Ga dan naar www.overopiban.nl of naar de website van uw bank.

Bezoek virtueel een museum of wereldwonder met Google

Wist u dat Google een website heeft waarmee u wereldwijd virtueel allerlei musea en wereldwonderen kan bezoeken? In Nederland kunt u bijvoorbeeld het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Koninklijk Paleis Amsterdam bezoeken. De werking van deze website is vergelijkbaar met het Streetview-project van Google. Gebruikers kunnen via pijltjes op het scherm of via het slepen met de muis in 360 graden door de musea navigeren. Tentoongestelde kunstwerken kunnen in detail bekeken worden door deze individueel aan te klikken. Ook is het mogelijk om de bijbehorende informatie over het tentoongestelde object te lezen of om verschillende kunstwerken van dezelfde maker op te zoeken. Met het van deze website deel uitmakende World Wonders Project brengt Google tevens antieke en moderne wereldwonderen tot leven. Van de Taj Mahal in India tot de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Om nog even in de vakantiesfeer te blijven hebben we een virtueel bezoek gebracht aan het Koninklijk Paleis op de Dam en de archeologische opgravingen in Pompeï bekeken. Onze conclusie? We kunnen het u absoluut aanraden om zelf ook een bezoek aan deze site te brengen.

Klik hier om naar Google Cultural Institute te gaan.Google-Cultural-Institute

Vorig bericht
SimTab – Productvideo
Volgend bericht
Verkooppunten vernieuwd!

7 reacties. Laat een nieuw bericht achter

 • F.H.Janssen.
  29 augustus 2014 15:02

  Gelezen;
  We geven alle SimTab en SimPhone gebruikers een seintje!

  Hopelijk komt die nformatie in Help /Bestanden om te kunnen downloaden.

  Bij voorbaat dank.

  Beantwoorden
  • De handleidingen zullen gratis te bekijken zijn op SimPC.nl en zijn waarschijnlijk tegen een kleine vergoeding als boekje te bestellen. Meer informatie volgt.

   Beantwoorden
 • Geeft U ook mij een seintje, als de cover en de handleiding voor de simtab beschikbaar zijn.

  Beantwoorden
 • Henri Weghorst
  29 augustus 2014 13:46

  Ik ben zeer verrast en verblijd met jullie Nieuwsbrieven.
  Ook met de nieuwsbrief welke ik vandaag toegezonden kreeg.
  Al ver in de 80 zijnde en niet meer al te goed ter been vond ik het jammer dat ik onder meer niet naar het Rijksmuseum kon gaan.
  Nu kan ik al het moois van achter mijn computer bekijken, alhoewel ik het nog niet geprobeerd heb.
  Zal het vast gaan doen en hoop dat het lukt.
  Hartelijk dank.

  Henri Weghorst

  Beantwoorden
 • bert sternfeld
  29 augustus 2014 12:31

  uw nieuwsbrief is weer de moeite van het lezen waard. vooral de museum toestand.

  het wordt zo langzamerhand misschien vervelend voor u,maar bij alle u toekomende complimenten, blijft toch m’n vraag naar beschrijving gebruik tablet. door m’n doofheid is telefoneren,steedsweer, bij niet gelukken van een handeling,geen oplossing. het gevolg is,dat de tablet door mij bijna niet wordt gebruikt en dat de lol er af is. ik beperk me zo veel mogelijk tot de gewone pc tot het moment dat de gebruiksaanwijzing bij mij in de bus ligt.

  vr.groet,

  bert sternfeld

  Beantwoorden
  • Geachte meneer Sternfeld,

   Bedankt voor uw bericht. Fijn om te horen dat u onze nieuwsbrief waardeert. Op dit moment zijn we druk bezig om een uitgebreide handleiding te maken voor zowel de SimPhone als voor de SimTab. We hopen u over ongeveer twee weken een uitgebreide handleiding te kunnen aanbieden.

   Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

   Met vriendelijke groet,
   SimPC

   Yves van Leeuwen
   Helpdesk

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu