Waarschuwing voor nep-telefoontjes Microsoft

Internetoplichting
De Nationale Fraudehelpdesk krijgt veel meldingen binnen over zogenoemde Microsoftbellers. Criminelen misbruiken de naam van het softwarebedrijf en doen zich voor als medewerkers. Ze komen behulpzaam over, maar zijn uit op uw geld of persoonlijke gegevens. Ook op de helpdesk van SimPC hebben we inmiddels meldingen gekregen dat onze klanten dit soort telefoontjes hebben ontvangen. Vandaar dat we u hier graag voor willen waarschuwen.

Werkwijze
De oplichters bellen u ongevraagd op en vertellen bijvoorbeeld dat er computerproblemen zijn op uw pc. Zo zeggen ze dat het nodig is om naar een bepaalde site te gaan om een bepaald programma (software) te downloaden. Met dit programma kan de helpdesk dan zogenaamd het probleem oplossen. Ook is het mogelijk dat potentiële slachtoffers naar frauduleuze websites worden geleid waar naar persoonlijke of financiële informatie, zoals uw creditcardgegevens, wordt gevraagd

Kenmerken
Soms spreken de bellers, mannen en vrouwen, Engels met een Indiaas accent. De ‘Microsofttelefoontjes’ worden via internet gepleegd. Als er al een nummer in beeld verschijnt, is dit niet het nummer dat bij de criminelen in gebruik is. Het is voor internetproviders niet mogelijk de identiteit te achterhalen en de nummers kunnen ook niet worden geblokkeerd. Wees ook alert op buitenlandse nummers. Als u het nummer niet kent, bel niet terug want dit kan hoge kosten met zich meebrengen.

Phishing en loterijfraude
Ook via de mail zijn dit soort criminelen actief. Zo kan het zijn dat er per mail naar uw creditcardgegevens wordt gevraagd, zijn er beveiligingsupdates nodig of moet u uw account valideren. Ga nooit in op dit soort berichten. Als het bericht een link bevat, klik daar niet op! Ook kan het zijn dat u de winnaar bent van een Microsoftloterij. Geef het winnende bedrag in gedachten nog niet uit, want dit staat bekend als loterijfraude.

Ons advies
Als u een ongevraagd telefoontje ontvangt van iemand die beweert van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding. Microsoft belt klanten niet op! Uw SimPC is dusdanig goed beveiligd dat er geen schadelijke software op uw computer kan worden geïnstalleerd. Uw SimPC is dus veilig! Maar u moet er wel zelf voor zorgen dat u nooit informatie zoals bankgegevens etc. afstaat aan derden. En als u een mailbericht krijgt dat u niet vertrouwt dan mag u het ter controle ook altijd even doorsturen naar onze klantenservice (klantenservice@simpc.nl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 855 reviews.
Skip to content