ChatGPT: de alwetende computer!

Stel je toch eens voor: je kunt alle vragen die je maar hebt stellen aan een alleswetende robot. De robot begroet je netjes en vertelt je precies het antwoord op je vraag. De robot kan zelfs een opstel, email of gedicht voor je schrijven! Je hoeft alleen maar aan te geven waar het over moet gaan. Dit klinkt misschien als een futuristisch scenario, maar ChatGPT kan het nu al! ChatGPT is namelijk een zogeheten ‘chatbot’ (samenvoeging van chat+robot) die je via een website vragen kunt stellen. Maar hoe slim is ChatGPT nou eigenlijk? En waar kunnen we zo’n chatbot voor gebruiken?

Hoe werkt ChatGPT?
ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Dat wil zeggen: mensen hebben de chatbot zoveel ‘geleerd’, dat hij bijna als een mens kan reageren op vragen. Door middel van duizenden teksten en boeken die in de chatbot zijn geprogrammeerd, kan de chatbot ongelooflijk veel vragen beantwoorden. Daarnaast begrijpt de chatbot door al die teksten ook goed hoe talen in elkaar zitten en maakt de chatbot dus bijna geen taalfouten (zowel in het Nederlands als Engels). Je kunt niet alleen vragen stellen die je ook op Google zou intypen, ChatGPT kan veel ingewikkeldere vraagstukken oplossen. Je kunt de chatbot bijvoorbeeld vragen om een ingewikkeld natuurkundig vraagstuk op te lossen, om een essay te schrijven over een boek of om een artikel te schrijven over een specifiek onderwerp. De chatbot zal (nagenoeg) foutloos antwoord geven en in mooie, kloppende zinnen je vraag beantwoorden. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Hier even een voorbeeldje: ik heb de chatbot gevraagd om een artikel te schrijven voor de website van Sim over de SimPhone. Bovenaan zie je de vraag die ik aan de chatbot heb gesteld, daaronder staat het antwoord dat de chatbot heeft gegenereerd.

Zoals je ziet is het artikel in nagenoeg foutloos Nederlands geschreven en qua stijl- en woordkeuze had het artikel bijna gewoon op de website van Sim kunnen staan!

Nog even een ander voorbeeld: hier heb ik de chatbot gevraagd om een vergelijkend essay te schrijven over twee ingewikkelde Nederlandse boeken van Willem Fredrik Hermans. Ook daar slaagt de chatbot feilloos in!

Tot slot kan de chatbot je niet alleen informatie over bestaande zaken geven, de chatbot kan ook hele nieuwe verhalen, liedjes en gedichten bedenken!

Zoals je ziet is de chatbot tot een hele hoop in staat. Dat is leuk en handig, maar er wordt ook al misbruik van gemaakt. Zo gebruiken middelbare scholieren en studenten de chatbot vaak bij het maken van huiswerk of het schrijven van verslagen. Voor docenten is het haast onmogelijk om te achterhalen of de teksten van de leerling zelf of van een chatbot afkomstig zijn: de chatbot schrijft immers ontzettend ‘menselijk’.

Wil je zelf nou ook eens een kijkje nemen bij ChatGPT? Volg dan de volgende stappen:
1. Ga naar https://chat.openai.com/auth/login 
2. Klik op ‘sign up’.
3. Voer je emailadres in en bedenk een wachtwoord.
4. Ga naar je mailbox en open de email van ChatGPT.
5. Klik op de link in de mail.
6. Je kunt nu inloggen bij ChatGPT met je emailadres en het wachtwoord dat je hebt gekozen.
7. Je kunt nu vragen en opdrachten in de witte balk intypen, de chatbot zal proberen op alles antwoord te geven.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1079 reviews.
Ga naar de inhoud