ChatGPT: de alwetende computer!

Stel je toch eens voor: je kunt alle vragen die je maar hebt stellen aan een alleswetende robot. De robot begroet je netjes en vertelt je precies het antwoord op je vraag. De robot kan zelfs een opstel, email of gedicht voor je schrijven! Je hoeft alleen maar aan te geven waar het over moet gaan. Dit klinkt misschien als een futuristisch scenario, maar ChatGPT kan het nu al! ChatGPT is namelijk een zogeheten ‘chatbot’ (samenvoeging van chat+robot) die je via een website vragen kunt stellen. Maar hoe slim is ChatGPT nou eigenlijk? En waar kunnen we zo’n chatbot voor gebruiken?

Hoe werkt ChatGPT?
ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Dat wil zeggen: mensen hebben de chatbot zoveel ‘geleerd’, dat hij bijna als een mens kan reageren op vragen. Door middel van duizenden teksten en boeken die in de chatbot zijn geprogrammeerd, kan de chatbot ongelooflijk veel vragen beantwoorden. Daarnaast begrijpt de chatbot door al die teksten ook goed hoe talen in elkaar zitten en maakt de chatbot dus bijna geen taalfouten (zowel in het Nederlands als Engels). Je kunt niet alleen vragen stellen die je ook op Google zou intypen, ChatGPT kan veel ingewikkeldere vraagstukken oplossen. Je kunt de chatbot bijvoorbeeld vragen om een ingewikkeld natuurkundig vraagstuk op te lossen, om een essay te schrijven over een boek of om een artikel te schrijven over een specifiek onderwerp. De chatbot zal (nagenoeg) foutloos antwoord geven en in mooie, kloppende zinnen je vraag beantwoorden. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

Hier even een voorbeeldje: ik heb de chatbot gevraagd om een artikel te schrijven voor de website van Sim over de SimPhone. Bovenaan zie je de vraag die ik aan de chatbot heb gesteld, daaronder staat het antwoord dat de chatbot heeft gegenereerd.

Zoals je ziet is het artikel in nagenoeg foutloos Nederlands geschreven en qua stijl- en woordkeuze had het artikel bijna gewoon op de website van Sim kunnen staan!

Nog even een ander voorbeeld: hier heb ik de chatbot gevraagd om een vergelijkend essay te schrijven over twee ingewikkelde Nederlandse boeken van Willem Fredrik Hermans. Ook daar slaagt de chatbot feilloos in!

Tot slot kan de chatbot je niet alleen informatie over bestaande zaken geven, de chatbot kan ook hele nieuwe verhalen, liedjes en gedichten bedenken!

Zoals je ziet is de chatbot tot een hele hoop in staat. Dat is leuk en handig, maar er wordt ook al misbruik van gemaakt. Zo gebruiken middelbare scholieren en studenten de chatbot vaak bij het maken van huiswerk of het schrijven van verslagen. Voor docenten is het haast onmogelijk om te achterhalen of de teksten van de leerling zelf of van een chatbot afkomstig zijn: de chatbot schrijft immers ontzettend ‘menselijk’.

Wil je zelf nou ook eens een kijkje nemen bij ChatGPT? Volg dan de volgende stappen:
1. Ga naar https://chat.openai.com/auth/login 
2. Klik op ‘sign up’.
3. Voer je emailadres in en bedenk een wachtwoord.
4. Ga naar je mailbox en open de email van ChatGPT.
5. Klik op de link in de mail.
6. Je kunt nu inloggen bij ChatGPT met je emailadres en het wachtwoord dat je hebt gekozen.
7. Je kunt nu vragen en opdrachten in de witte balk intypen, de chatbot zal proberen op alles antwoord te geven.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 893 reviews.
Skip to content