Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
We appen, snappen, tiktokken en facebooken erop los met z’n allen. Maar hoeveel gebruiken we die apps nou eigenlijk? En welk platform is het meest populair? Onderzoeksbureau Newcom duikt jaarlijks in het sociale medialandschap en onderzoekt alle trends tot op het bot. De belangrijkste resultaten hebben we voor jou op een rijtje gezet.
Pieken en dalen
Als we naar het grotere plaatje kijken, zien we dat iedereen in Nederland meer sociale media is gaan gebruiken. Gemiddeld besteden we bijna 2 uur per dag aan sociale media en maken we gebruik van 4 verschillende sociale mediaplatformen. De grote favorieten zijn Whatsapp, YouTube, Facebook en LinkedIn. Ook het populaire TikTok is vorig jaar gegroeid in gebruikersaantal. X, zoals het voormalige Twitter tegenwoordig heet, heeft er na de overname van Elon Musk flink wat gebruikers bij gekregen. Instagram lanceerde een gelijknamige app, genaamd Threads. Hiermee hoopten de makers van Instagram met X te concurreren. Deze app blijkt echter niet succesvol, zo blijkt uit het onderzoek.
BeReal
De glorietijd van BeReal lijkt inmiddels voorbij, zo blijkt uit dit onderzoek. Het dagelijks gebruik van BeReal is flink afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Het verfrissende concept van BeReal werd in 2022 razend populair. Veel tieners en twintigers begonnen massaal gebruik te maken van deze app, waarbij je dagelijks op een willekeurig moment een foto moet delen van wat je op dat moment aan het doen bent. De ‘echtheid’ van deze app sprak veel jongeren aan. Toch zijn veel twintigers alweer gestopt met het gebruik van BeReal. Of het gebruikersaantal binnenkort weer zal gaan stijgen, is niet bekend.
Welzijn
Het toenemende gebruik van sociale media kent ook een keerzijde. Zo’n 6,3 miljoen Nederlanders vinden namelijk dat sociale media een gevaar vormen voor ons mentaal welzijn. Twee miljoen Nederlanders voelen zich zelfs minder gelukkig door het gebruik van sociale media. Meer dan vier miljoen Nederlanders denken er daarom wel eens over na om te stoppen met sociale media. Toch blijken er maar weinig te zijn die dat daadwerkelijk doen. Ook ouders met jonge kinderen maken zich zorgen over sociale media: vier op de tien ouders zien sociale media als een gevaar voor het welzijn van hun kind. Wordt het misschien tijd om iets meer afstand van sociale media te nemen? Of zijn we daarmee al te laat?
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
2 reacties. Laat een nieuw bericht achter
Blijf gezond!
Elke vorm van verslaving verwijdert de echtheid van leven.
Blijf gezond!