Sociale media met alleen ‘echte’ foto’s: BeReal is dé nieuwste trend onder jongeren

Naast Instagram, Snapchat en Tiktok hebben we er tegenwoordig een nieuw groot sociaal medium bij: BeReal. Deze app is de afgelopen weken en maanden gigantisch in populariteit gestegen onder jongeren, en dat is niet zonder reden. Zoals de naam van de app al suggereert (Be Real betekent immers ‘Wees Echt’) focust deze app volledig op ‘echtheid’. In tegenstelling tot veel andere sociale media, gebruikt BeReal helemaal geen likes en filters. De bedoeling is dat je binnen zo korte mogelijke tijd een écht, ongeposeerd beeld deelt van wat je op dat moment aan het doen bent.

BeReal

De app BeReal werkt als volgt: iedere dag krijgen gebruikers op een willekeurig tijdstip een melding van de app, vervolgens moeten zij binnen twee minuten een foto maken van wat zij op dat moment aan het doen zijn en deze direct plaatsen. De foto wordt gemaakt door zowel de selfiecamera als de camera aan de achterkant van je toestel. Je ziet dus én je gezichtsuitdrukking én de plaats waar je je op dat moment bevindt. Doordat gebruikers maar twee minuten de tijd hebben om een foto te maken, is er geen tijd om te poseren, lagen make-up aan te brengen en een ‘perfect plaatje’ te creëren. Daarnaast moet de foto in principe in één keer genomen worden. Mocht je meerdere pogingen doen om een foto te maken, dan zien je vrienden dit. De app doet er dus alles aan om je een spontane foto te laten maken.


Uniek concept

Deze focus op ‘echtheid’ onderscheidt BeReal van veel andere sociale media. Zo kun je op BeReal geen filters gebruiken om foto’s mooier te maken dan dat ze eigenlijk zijn en kun je geen likes verzamelen. Je deelt de foto’s dus gewoon voor de lol, niet om bekend mee te worden. Of zoals de app het zelf omschrijft: ‘Als je een influencer wil worden, blijf dan gerust op TikTok en Instagram’. Je kunt enkel op elkaars foto’s reageren met een reactie of een ‘RealMoji’, dat is een smiley gemaakt van een foto van je eigen gezicht.


Populariteit

Het verfrissende concept van BeReal slaat aan: het platform is de afgelopen weken en maanden gigantisch in populariteit gestegen. De jeugd heeft kennelijk behoefte aan een platform waar niet alles perfect hoeft te zijn. Daarnaast kun je alleen de foto’s zien die die dag zijn geplaatst als je zelf ook een foto hebt geplaatst. Op die manier stimuleert de app je om zelf actief te zijn en niet enkel naar foto’s van anderen te kijken. Op veel andere sociale media ‘kijkt’ een groot deel van de gebruikers namelijk alleen maar rond, maar op BeReal is dat niet mogelijk: je moet zelf actief zijn om van het platform gebruik te kunnen maken.


Keerzijde

Uiteraard kun je je vraagtekens zetten bij de manier waarop dit platform gebruikers dwingt om betrokken te blijven. Je wordt immers van het platform ‘buitengesloten’ wanneer je zelf geen foto’s plaatst. Daarnaast moet je de hele dag alert zijn op de BeReal-melding als je de foto precies op tijd wil plaatsen. Je kunt de foto later ook nog wel plaatsen, maar dan staat dat expliciet vermeld bij jouw foto. Kortom: de app is er bewust op ingericht om haar gebruikers erg actief te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 783 reviews.
Skip to content