Het coronavirus heeft ons leven het afgelopen half jaar behoorlijk op zijn kop gezet. Wat eerst een onschuldig Chinees virus leek, heeft geleid tot een pandemie die tot op de dag van vandaag onze levens nog steeds sterk beïnvloedt. We hebben te maken (gehad) met verschillende lockdowns, verplichte mondkapjes, een anderhalve meter samenleving en vele andere maatregelen. Dat wij dit alles vervelend vinden is niks nieuws, maar hoe reageren onze hersenen nou eigenlijk op deze ontwikkelingen?
Het antwoord hierop is afhankelijk van je leeftijd. Hiermee heb ik goed nieuws voor alle 50-plussers; het blijkt namelijk dat het 50-plus brein vele malen beter om kan gaan met de coronacrisis dan het brein van een tiener of twintiger. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie en auteur van het boek ‘Het 50+ brein’, wil het stigma doorbreken dat ouder worden enkel nadelen met zich meebrengt. “Als je boven de 50 bent, neemt je geluk toe, je autonomie neemt toe, je relativeringsvermogen en je emotieregulatie nemen toe. Iedere levensfase heeft vooruitgang en achteruitgang. Oud worden heeft zijn voordelen”, aldus Sitskoorn.
Volgens Sitskoorn zijn ouderen beter in staat om rustig te blijven onder moeilijke omstandigheden. “Het bijzondere aan het brein van een 50-plusser is dat het dingen doorgaans wat positiever waarneemt. Je hebt geleerd om te relativeren, ook bij dingen die eerst hard binnenkomen. Emoties hebben minder pieken en dalen, zoals bij jongeren. Er ontstaat een betere emotieregulatie”, aldus Sitskoorn. Dit komt door alle levenservaring die je op oudere leeftijd hebt opgebouwd, waardoor je brein gewend is aan zowel positieve als negatieve ervaringen. Je brein kan terugvallen op negatieve ervaringen uit het verleden, waar je toentertijd ook doorheen bent gekomen.
Daarnaast brengt de coronacrisis volgens Sitskoorn zelfs nog positieve ontwikkelingen met zich mee voor het brein. De veranderingen die door de coronacrisis plaatsvinden zijn vervelend en moeilijk, maar wel heel goed voor je hersenen. “Er zitten aan deze coronacrisis echt positieve kanten. Het dwingt je tot anders denken en doen. Dat kost energie maar is uiteindelijk goed voor de hersenfunctie. Veel automatismen die voorheen werkten, helpen je nu niet. Het dwingt je automatismen die niets opleveren, te vervangen voor andere goede automatismen. Een voorbeeld: als je altijd gestrest thuiskwam van je werk en je ging als eerste een glas wijn drinken terwijl je wilt minderen, probeer dan nu eens omdat niet te doen. Probeer je slechte gewoonte te onderkennen. Nu heb je tijd en de mogelijkheid om iets te veranderen. Het is tijd voor verandering voor ons allemaal.”
Tot slot geeft Sitskoorn nog een handige tip mee aan iedereen die het lastig vindt om mee te gaan met veranderingen die nu plaatsvinden. Het kost immers behoorlijk veel moeite en tijd voor het brein om een nieuwe gewoonte aan te leren. Wanneer je jong bent is dit minder: je geheugenschijf is nog niet zo vol en er is daarom nog volop ruimte om nieuwe dingen te leren. Daarom dé gouden tip voor iedereen die moeite heeft met het aanleren van een nieuwe gewoonte: koppel de gewoonte aan iets positiefs, dat past bij de doelen die je hebt. Dus wanneer je jezelf bijvoorbeeld wil aanleren om vaker je handen te wassen, kan je dit koppelen aan iets positiefs zoals bijvoorbeeld je gezondheid. Bedenk elke keer als je je handen wast dat je hiermee de gezondheid van jezelf en anderen beschermt!