Dit zijn de nieuwste oplichtingsmethoden waar je voor op moet passen

Cybercriminelen zitten helaas nooit stil. Er worden steeds weer nieuwe oplichtingsmethodes bedacht, het is daarom belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Een nieuwe, veelvoorkomende oplichtingsmethode waar de politie de laatste tijd veel meldingen van ontvangt, zijn neppe sms’jes van zogenaamde koeriersdiensten. Door middel van kwaadaardige linkjes probeert de oplichter jouw persoonlijke gegevens in handen te krijgen.

Hoe werkt het?

De oplichting gaat als volgt in zijn werk: je ontvangt allereerst een sms’je van een zogenaamde koeriersdienst of pakketleverancier. In het sms’je staat vaak iets in de trant van ‘uw pakket is onderweg, klik op de volgende link om het te volgen’. De oplichter hoopt dat jij op deze link klikt. De link verwijst je namelijk door naar een website, waar je een zogenaamde Track & Trace-app moet installeren om je pakket de kunnen volgen. Als je op ‘installeren’ zou klikken, installeer je zogeheten malware op je telefoon. Hiermee kunnen oplichters toegang krijgen tot jouw persoonlijke gegevens.

Let op

Soortgelijke manieren van fraude komen zowel in Nederland als in het buitenland steeds vaker voor. Een methode die in het buitenland al veel wordt gebruikt, is een voicemail-sms’je. In dit sms’je staat dat je een nieuwe voicemail moet beluisteren met een linkje erbij. De oplichter hoopt dat je op dit linkje zal klikken en dat je vervolgens een zogenaamde voicemail-app downloadt. Op deze manier kan de oplichter een kwaadaardig bestand op je telefoon zetten. Deze methode werkt dus hetzelfde als het sms’je van de koeriersdienst, behalve dat de inhoud van het sms’je iets anders is. In Nederland heeft de voicemail-methode nog niet echt voet aan de grond gekregen, maar dit kan natuurlijk snel veranderen.

Tips
  • Klik nooit op een link in een sms’je als je een pakket wil volgen. Kijk altijd gewoon in de bevestigingsmail van je bestelling.
  • Staat er dat je een bepaalde app moet downloaden met een link? Zoek deze app dan zelf op in de Playstore. Op die manier weet je zeker dat je een veilige app downloadt, in plaats van een kwaadaardig bestand.
  • Mocht je toch per ongeluk op de link hebben gedrukt en een kwaadaardig bestand hebben geïnstalleerd? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je provider of telefoonaanbieder om de schade te beperken.
  • Maak altijd melding bij www.fraudehelpdesk.nl als je slachtoffer bent geworden van oplichting. Op die manier brengen zij de verschillende oplichtingsmethodes in kaart en kunnen ze anderen waarschuwen.

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 869 reviews.
Skip to content