Bent u in uw gemeente al zo’n bord tegen gekomen? Grote kans van wel, de borden verspreiden zich namelijk in hoog tempo door het hele land. En dat is niet zonder reden: Whatsapp buurtpreventie blijkt namelijk een ontzettend handige en effectieve manier om inbraken te voorkomen. Mede door deze nieuwe manier van criminaliteit bestrijden, is het aantal slachtoffers van inbraken van 92.000 in 2012 inmiddels bijna gehalveerd tot 49.000. Natuurlijk hebben we dit succes niet alleen te danken aan de Whatsapp buurtpreventie, maar dat het er aan bij heeft gedragen staat volgens de politie vast. Maar wat is houdt deze nieuwe veiligheidsmaatregel nou eigenlijk in? En waarom is het zo’n groot succes?
Het principe van Whatsapp buurtpreventie is eigenlijk heel simpel: bewoners uit een bepaalde buurt maken met z’n allen een groepschat aan op Whatsapp. Wanneer iemand een verdachte situatie in de wijk detecteert, kan dit gemeld worden in de groepschat. Op deze manier kunnen er snel medeburgers gealarmeerd worden wanneer er bijvoorbeeld een verdacht persoon in de wijk rondloopt. Zo kunnen de bewoners van een wijk op laagdrempelige manier hun steentje bijdragen aan de veiligheid van de buurt. Elke Whatsapp buurtpreventiegroep telt een aantal beheerders die er op toezien dat de groep alleen voor veiligheids doeleinde wordt gebruikt en er straks geen foto’s van weggelopen honden of katten in verschijnen.
Deelnemen aan deze Whatsapp buurtpreventie is eenvoudig en een kleine moeite voor buurtbewoners. Toch blijkt deze methode een grote impact te hebben op de veiligheid binnen de buurt. Het aantal inbraken is dan ook aanzienlijk afgenomen sinds de opkomst van dit burgerinitiatief. Ook het plaatsen van borden waarop staat dat er Whatsapp buurtpreventie actief is binnen een buurt, draagt hieraan bij. Deze borden schrikken inbrekers af en maken een buurt een stuk minder aantrekkelijk om in te breken. Daarom telt het overgrote deel van de Nederlandse gemeenten op z’n minst al één Whatsapp buurtpreventie groep en landelijk zijn er zo’n achtduizend groepen actief. Met dit initiatief, vóór en dóór burgers, maken buurtbewoners samen hun wijk een stukje veiliger!
1 reactie. Laat een nieuw bericht achter
in onze straat is al wel onderling contact, ik weet niet of jullie werkwijze wellicht (vrijwel)
identiek is.