Het jaar in Google-zoektermen: hier hebben mensen het meest op gezocht in 2022

Aan het einde van het jaar blikt Google traditiegetrouw terug op de zoektermen die dat jaar het meest zijn opgezocht. Op die manier weet Google goed in beeld te brengen wat de Nederlander bezighield het afgelopen jaar. Google onderzoekt welke zoektermen dit jaar significant vaker zijn opgezocht dan voorgaande jaren, om te bekijken welke onderwerpen er dit jaar nou echt uitspringen. Ook dit jaar heeft dat weer een opvallend lijstje opgeleverd, met leuke en minder leuke zoektermen.

Oekraïne
De zoekterm ‘Oekraïne’ staat dit jaar op de eerste plaats. Na de start van de oorlog rond 24 februari is er ontzettend veel informatie opgezocht over het land. Op dat moment was er een duidelijke piek in het aantal keren dat Oekraïne op werd gezocht. Mensen zochten op het laatste nieuws, maar ze zochten ook informatie op over vluchtelingen uit Oekraïne. Deze oorlog heeft Nederland dus flink bezig heeft gehouden.

The Voice of Holland
In januari dit jaar verscheen de uitzending van BOOS over het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij The Voice of Holland. Naar aanleiding hiervan is er een hoop op internet gezocht: de zoekterm ‘Jeroen Rietbergen’ staat op de tweede plaats in het lijstje van meest gezochte zoektermen en ‘Ali-B’ op de vierde plaats. Beiden werkten mee aan dit programma en zijn in de aflevering van BOOS beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook hun vrouwen, Linda de Mol en Breghje Kommers, zijn vaak door Nederlanders gegoogeld.

Streamingdiensten
Op de derde plek in het lijstje staat de Zweedse streamingdienst Viaplay. Die naam zegt je misschien niet veel, maar deze streamingdienst zendt sinds dit jaar Formule 1 uit in Nederland. Om Verstappen zo goed mogelijk aan te moedigen, hebben veel Nederlanders de streamingdienst opgezocht. Een andere streamingdienst die in de top tien van het lijstje staat, is HBO Max. Ook deze streamingdienst is begin dit jaar naar Nederland gekomen en heeft kennelijk veel nieuwsgierigheid gewekt bij Nederlanders. De zoekterm ‘HBO Max’ staat op plek negen in de lijst van meest gezochte zoektermen van 2022. Op nummer zes in het lijstje staat de naam Jeffrey Dahmer, een Amerikaanse seriemoordenaar over wie onlangs een indrukwekkende serie is verschenen op Netflix. Streamingdiensten hebben dus grote invloed op ons zoekgedrag.

Corona
We lijken momenteel eindelijk van de coronapandemie af te zijn, maar dat was eerder in 2022 nog niet het geval. ‘Testen voor toegang’ staat daarom op nummer vijf in het lijstje van meest gezochte zoektermen. ‘quarantaineregels’ heeft een tiende plek op de lijst bemachtigd. Hopelijk zijn deze termen in 2023 helemaal uit de lijst verdwenen.

Wordle
Wordle is een woordspelletje dat lijkt op Lingo. Deze app heeft in 2022 een gigantische groei doorgemaakt en er is dan ook vaak op gegoogeld. ‘Wordle’ staat daarom op plek zeven in het lijstje.

Queen Elizabeth
Ook het overlijden van de Britse koningin op 8 september 2022 heeft indruk gemaakt op de Nederlander. ‘Queen Elizabeth’ staat dan ook op plek acht in het lijstje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 855 reviews.
Skip to content