Hoe regel je je digitale nalatenschap?

Ons leven is zich de afgelopen jaren steeds meer online gaan afspelen. We delen foto’s en berichten op sociale media, we regelen geldzaken via internetbankieren en versturen belangrijke informatie per e-mail. Met al deze gegevens laat je een digitale voetafdruk achter. Wat gebeurt er met die gegevens als je er niet meer bent? De verdeling van onze bezittingen leggen we vast in een testament, maar ons digitaal nalatenschap wordt hierbij vaak over het hoofd gezien. Hoe kun je dit het beste regelen?

Het is prettig voor nabestaanden als je vooraf aangeeft wat er met je digitale gegevens moet gebeuren. Op die manier hoeven zij niet te zoeken naar wachtwoorden en accounts die gedeactiveerd moeten worden. Daarnaast loop je zo ook geen risico dat betaalde abonnementen, zoals Spotify of Netflix, door blijven lopen.

Een eenvoudige manier om je digitale nalatenschap te regelen is door een lijstje met wachtwoorden en accounts bij te houden. Op deze manier maak je het overzichtelijker voor nabestaanden om deze accounts stop te zetten en te verwijderen. Bij sommige sociale media platformen, zoals onder andere Facebook, kun je zelf instellen wat er gebeurt met het account als je komt te overlijden. Je kunt iemand machtigen die zeggenschap krijgt over je profiel. Ook kun je aangeven dat er na je overlijden een gedenkpagina blijft bestaan.

Als je niet wil dat nabestaanden zich bezig houden met je digitale nalatenschap, kun je een online executeur inschakelen. Deze persoon krijgt dan toegang tot als jouw digitale gegevens. Dit kan dezelfde persoon zijn als executeur van je testament, maar dat hoeft niet. Op die manier voorkom je dat nabestaanden toegang hebben tot al jouw berichten, foto’s en andere gegevens.

Je kunt ook een wilsbeschikking of codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarop je jouw wensen omtrent digitaal nalatenschap schrijft. Het is belangrijk dat je de datum en een handtekening aan het document toevoegt. Dan weet je zeker dat het rechtsgeldig is.

Heb je nog meer vragen? De Rijksoverheid heeft in samenwerking met een aantal instanties een goed website ontwikkeld nog meer informatie omtrent digitaal nalatenschap. Hier kun je onder meer een handige vragenlijst invullen, waarmee je precies in kaart brengt wat er bij jouw digitale nalatenschap hoort.

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

  • Thomas Rijnoud Maria Pels.
    27 december 2023 12:04

    Mijn en onze vriendelijke dank, voor Uw uitstekende hulp en advies van dit afgelopen jaar,en wij hopen,dat zij ook het komende jaar,van Uw service kunnen genieten.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

* Verplicht veld

Sim zal de informatie die je op dit formulier invult gebruiken om contact met je op te nemen en om updates en marketing te verzorgen. Laat ons weten op welke manieren je van ons wilt horen:

Je kunt op elk gewenst moment van gedachten veranderen door te klikken op de afmeldlink in de voettekst van elke e-mail die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@simpc.nl. We behandelen je informatie met respect. Ga voor meer informatie over ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door je hieronder in te schrijven, ga je ermee akkoord dat je gegevens worden overgedragen aan Mailchimp voor verwerking. Meer lezen over het privacybeleid van Mailchimp.

De waardering van www.simpc.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 1079 reviews.
Ga naar de inhoud