Let op: met telefonische babbeltruc bieden oplichters versnelde coronavaccinaties aan

Al sinds januari ontvangt de GGD verschillende meldingen van ouderen die de dupe zijn geworden van een nieuw type telefonische babbeltruc. Deze mensen worden namelijk gebeld zijn door iemand die zich voordoet als personeelslid van de GGD of ‘Team Thuiszorg’. Vervolgens biedt de oplichter tegen betaling van €71,95 een versnelde coronavaccinatie aan. Wanneer het bedrag betaald is, laat de oplichter uiteraard niks meer van zich horen.

Wanneer je tegen de oplichter zegt dat je in aanmerking wil komen voor de versnelde vaccinatie, ontvang je per Whatsapp direct een Tikkie-betaalverzoek van €71,95. De oplichter vertelt hierbij dat je dit geldbedrag kunt declareren bij je zorgverzekering. Wanneer je het betaalverzoek betaald hebt, ontvang je een bericht met de tekst ‘Bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging’. Echter zal er nooit een bevestiging volgen.

In eerste instantie klinkt deze babbeltruc wellicht niet geloofwaardigheid, maar veel oplichters winnen het vertrouwen van het slachtoffer doordat zij beschikken over zijn of haar juiste geboortedatum. Het is niet duidelijk hoe oplichters aan deze gegevens komen, maar hoe meer juiste gegevens een oplichter telefonisch met je deelt, hoe groter de kans wordt dat je de oplichter gelooft. Iemand kan dus persoonlijke gegevens noemen ter identificatie, maar nog steeds een oplichter zijn! Hou daarom de volgende zaken goed in je achterhoofd wanneer je vermoedt dat je met een oplichter te maken hebt:

 • De GGD zal nooit bellen voor iets als een versnelde vaccinatie. Je ontvangt een schriftelijke uitnodiging van het RIVM om je te laten vaccineren, of je wordt ervoor benaderd door je huisarts.
 • De coronavaccinaties zijn gratis, de GGD kan hier in geen enkele situatie geld voor vragen.
 • Officiële instanties zoals het RIVM of de GGD zullen je nooit via Whatsapp benaderen en ze werken niet met Tikkie-betaalverzoeken.
 • Let ten alle tijden op spel- en taalfouten in dergelijke berichten. Wanneer je deze vindt, weet je vrijwel zeker dat je met oplichters te maken hebt.

Mocht je door een oplichter met een soortgelijk verhaal benaderd worden, hang dan direct op en maak uiteraard geen geld over! Meld de poging tot oplichting bij de politie zodat zij wellicht meer te weten kunnen komen over deze criminelen.

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

 • A.H. Spikkert
  17 maart 2021 14:14

  Beste mensen van simpc.
  Graag willen mijn vrouw en ik U allen weer een hoog cijfer geven voor deze nieuws brief.

  Wat ook heel leuk is dat we nu weten wie wie is.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 826 reviews.
Skip to content