Neem zorgeloos een duik met de Zwemwater app!

De temperaturen lopen alweer lekker op en de eerste zomerse dagen van het jaar zijn achter de rug. Dat betekent dat velen er lekker op uit zullen trekken om een duik te nemen bij mooie zwemplekjes. Zwemmen is immers hartstikke gezond en zorgt voor verkoeling en plezier. Helaas zijn niet alle plassen en meren altijd even veilig. Rijkswaterstaat heeft daarom de Zwemwater app ontwikkeld, waarmee alle veilige (en onveilige!) zwemplekken handig in kaart worden gebracht. Zo weet je precies waar je zorgeloos een duik kunt nemen!

Risico’s

Wanneer het warmer wordt buiten, kan de kwaliteit van zwemwater snel veranderen. Je moet daarom altijd oppassen wanneer je ergens in natuurwater wil zwemmen. Algen en bacteriën kunnen zorgen voor huidirritaties, diarree en andere gezondheidsklachten. Het is daarom raadzaam om van te voren te controleren of het water veilig is bij de zwemplek die je op het oog hebt. Rijkswaterstaat controleert regelmatig alle officiële zwemplekken van Nederland en geeft in de Zwemwater app aan of het veilig is om te zwemmen.

Zwemwater app

Je kunt deze app gratis downloaden in de Google Playstore. Vervolgens krijg je toegang tot alle handige gegevens die Rijkswaterstaat deelt in de app. Zo vind je in de app een kaart van Nederland waarop alle zwemplekken staan aangegeven. Per zwemplaats kun je bekijken of je er veilig kunt zwemmen of niet, met toelichting erbij. Je kunt op de kaart zoeken naar jouw favoriete zwemplaats, of je gebruikt de zoekfunctie en typt de naam van de plas of omgeving in. Ook kun je in de app handige informatie lezen over zwemmen in natuurwater in het algemeen. Er worden onder andere tips gedeeld over veilig zwemmen in de zee en het signaleren van eventuele gezondheidsrisico’s.

Melding maken

Mocht je nou zelf ergens zwemmen en een vermoeden hebben dat het zwemwater niet (meer) helemaal veilig is? Bel dan de zwemwatertelefoon van jouw provincie. Je vindt een lijst met telefoonnummers in de app. Hiermee kun je telefonisch melding maken van (vermoeden van) slechte waterkwaliteit. De experts van Rijkswaterstaat zullen hier dan mee aan de slag gaan. Op die manier zorgen we samen voor veilig zwemwater in heel Nederland!

Mocht je nou geen smartphone of tablet hebben, maar wel toegang willen tot deze handige informatie over zwemwater? Raadpleeg dan de website van Zwemwater. Op deze website vind je dezelfde informatie als in de app.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 782 reviews.
Skip to content