Nieuwe WhatsApp-functie: zo stel je in wat jouw contacten wel en niet mogen zien

Whatsapp kent sinds kort een nieuwe functie: je kunt nu per contact instellen wat hij of zij van jou mag zien. Zo kun je dus zelf bepalen wie jouw profielfoto mag bekijken en wie kan zien wanneer je voor het laatst online bent geweest. Ook kun je instellen wie jouw persoonlijke informatie kan lezen en wie jouw statusupdates mag bekijken. Op die manier hoef je niet alles met iedereen te delen, maar kun je deze privacy-instellingen per contact bepalen.

Je kunt deze instellingen personaliseren door de volgende stappen te volgen:

  1. Open Whatsapp.
  2. Tik op de drie ronde bolletjes rechtsboven.
  3. Tik op ‘Instellingen’.
  4. Tik op ‘Account’.
  5. Tik op ‘Privacy’
  6. Je ziet nu een rijtje staan: Laatst gezien, Profielfoto, Info en Status. Je leest hieronder hoe je elk van deze zaken afzonderlijk instelt naar wens als je erop tikt.
Laatst gezien

Als je op ‘Laatst gezien’ tikt, kun je instellen wie allemaal kan zien hoe laat je voor het laatst online bent geweest op Whatsapp. Gebruikers zien dit staan onder je naam als ze een chat openen. Hier staat dan het tijdstip wanneer je de app voor het laatst geopend hebt. Je kunt kiezen uit de volgende vier opties:

Iedereen: Dit betekent dat iedereen kan zien wanneer je voor het laatst online bent geweest.
Mijn contacten: Dit betekent dat alleen mensen die jij aan je contacten hebt toegevoegd kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest.
Mijn contacten, behalve: Hier kun je instellen wie uit je contacten niet mogen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest. Je kunt dus contacten selecteren waarvan je niet wil dat ze deze informatie zien. Al jouw andere contacten kunnen deze informatie wel zien.
Niemand: Als je deze optie selecteert, kan niemand zien wanneer je voor het laatst online bent geweest.

Profielfoto

Als je nu op ‘Profielfoto’ tikt, kun je instellen wie je profielfoto wel en niet mag zien. Je profielfoto is de foto die iedereen naast jouw naam in de chat ziet staan. Je kunt kiezen uit de volgende opties:

Iedereen: Dit betekent dat iedereen je profielfoto mag zien.
Mijn contacten: Dit betekent dat alleen mensen die jij aan je contacten hebt toegevoegd je profielfoto mogen zien.
Mijn contacten, behalve: Hier kun je instellen wie uit je contacten niet jouw profielfoto mogen zien. Je kunt dus contacten selecteren waarvan je niet wil dat ze je profielfoto zien. Al jouw andere contacten kunnen de foto wel zien.
Niemand: Als je deze optie selecteert, kan niemand je profielfoto zien.

Info

Op Whatsapp kun je altijd een zinnetje informatie aan je profiel toevoegen. Bijvoorbeeld ‘Batterij bijna leeg’, ‘Aan het werk’ of ‘Op vakantie’. Voorheen heette dit je ‘status’, maar recentelijk is die term veranderd naar ‘info’. Je kunt zelf instellen wie deze info mag zien:

Iedereen: Dit betekent dat iedereen de info mag zien.
Mijn contacten: Dit betekent dat alleen mensen die jij aan je contacten hebt toegevoegd je info mogen zien.
Mijn contacten, behalve: Hier kun je instellen wie uit je contacten niet jouw info mogen zien. Je kunt dus contacten selecteren waarvan je niet wil dat ze je info zien. Al jouw andere contacten kunnen de info wel zien.
Niemand: Als je deze optie selecteert, kan niemand je info zien.

Status

Niet al te lang geleden heeft Whatsapp een nieuwe functie toegevoegd: statusupdates. Dit zijn foto’s die je kunt uploaden zodat anderen ernaar kunnen kijken. De foto’s blijven 24 uur zichtbaar en verdwijnen daarna. Mocht je gebruik maken van deze functie, dan kan het handig zijn om ook hiervoor in te stellen wie deze foto’s wel en niet mag zien.

Iedereen: Dit betekent dat iedereen je status mag zien.
Mijn contacten: Dit betekent dat alleen mensen die jij aan je contacten hebt toegevoegd je status mogen zien.
Mijn contacten, behalve: Hier kun je instellen wie uit je contacten niet jouw status mag zien. Je kunt dus contacten selecteren waarvan je niet wil dat zij jouw statusupdates zien. Al jouw andere contacten kunnen de statusupdates wel zien.
Niemand: Als je deze optie selecteert, kan niemand je statusupdates zien.

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

  • AMM Jeannet Mulder
    13 augustus 2022 21:00

    Tja, senioren en jongeren. Mensen zijn echt of onecht.
    En al dat gedoe is aan mij niet besteed. Ieder het zijne
    natuurlijk.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 782 reviews.
Skip to content