Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Al dat getweet, gesnap en geapp: de jeugd heeft het er maar druk mee. Sociale media platforms als Instagram, Snapchat en Whatsapp blijven maar groeien. Maar niet alleen de jeugd heeft het er druk mee, ook ouderen zijn tegenwoordig volop op sociale media te vinden. Recent onderzoek van het CBS wijst uit dat het sociale mediagebruik in rap tempo is toegenomen de afgelopen jaren. Vooral in de categorie 65- tot 75-jarigen is het gebruik van sociale media flink in populariteit gestegen, maar ook onder de 75-plussers is het gebruik van social media toegenomen.
In de leeftijdscategorie 12-55 jaar maakt vrijwel iedereen gebruik van sociale media, al een aantal jaren lang. In de leeftijdscategorieën van mensen boven de 55 jaar is dit een ander verhaal. In 2014 maakte slechts 40% van de mensen in de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar gebruik van sociale media en 64% van de 55 tot 65 jarigen. In 2019 zijn deze percentages flink gestegen tot respectievelijk 76% en 89%. Ook de 75-plussers zijn meer gebruik gaan maken van sociale media: het aantal 75-plussers dat sociale media gebruikt is bijna verviervoudigd in de afgelopen 5 jaar!
Het gebruik van Whatsapp bleek het meest te zijn toegenomen de afgelopen jaren. Van oud tot jong, iedereen is spontaan aan het Whatsappen geslagen. Het is ook niet zo vreemd dat Whatsapp van alle sociale media het meest gegroeid is: Whatsapp is eigenlijk de vervanger van SMS geworden. Voor het versturen van tekstberichten is Whatsapp de absolute koploper onder de apps. Met haar vele handige functies zoals groepschats en Whatsapp(video)bellen is Whatsapp een functioneel platform geworden dat door vrijwel iedereen gebruikt wordt.
Toch zitten er helaas ook risico’s vast aan het toenemende gebruik van sociale media onder ouderen. Ouderenbond KBO-PCOB waarschuwt dan ook voor Whatsapp-fraude.“Ouderen zien niet altijd het gevaar van online activiteiten. Denk aan internetfraude. Het komt nogal eens voor dat via Facebook of WhatsApp oplichters zich voordoen als familie en om geld vragen,” zegt een woordvoerder.
Maar de digitale inhaalslag van ouderen brengt ook veel positieve gevolgen met zich mee. Het maakt het contact leggen met andere mensen een stuk makkelijker en het internet houdt iedereen op de hoogte van wat zich afspeelt in de wereld om ons heen. Ook is er met de komst van social media een sociale controlefunctie bijgekomen. Mensen kunnen zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Ook is het vragen van hulp een stuk makkelijker via sociale media. Iemand die met griep op bed ligt kan met een paar drukken op het scherm in de groepsapp vragen of iemand eventjes een boodschap wil doen.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.