Het lijkt tegenwoordig bijna vanzelfsprekend dat iedereen in het bezit is van een smartphone, laptop of computer. Maar de cijfers liegen er niet om: nog ruim een derde van de 75-plussers heeft geen internet, en dat is best problematisch in onze samenleving. Het wordt namelijk steeds belangrijker om internet te hebben, aangezien steeds meer zaken digitaliseren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mobiel bankieren en de belasting. Maar wat is nou toch de reden dat zoveel ouderen de stap naar het internet nog niet durven te zetten? KBO-PCOB zocht middels een papieren enquête uit wat deze ouderen tegenhoudt.
Reden 1: te moeilijk
Bijna de helft van alle internetloze senioren gebruikt het internet niet omdat ze het te moeilijk vinden. Ze houden de digitale ontwikkelingen allemaal niet zo goed meer bij en besluiten daarom de stap naar internet niet te zetten. Zelfs van de senioren die wél online zijn, verwacht een groot deel dat het internetten in de toekomst ook voor hen steeds lastiger gaat worden.
Reden 2: te oud
Een ander deel van de digibete senioren geeft aan zichzelf “te oud” te vinden om te internetten. Zestigers geven zichzelf nog een 9 als rapportcijfer voor hun digitale vaardigheid, maar onder de 75-plusser is dit cijfer alweer gedaald naar een 5. Naarmate mensen ouder worden, vinden ze zichzelf dus minder geschikt om te internetten.
Reden 3: fysieke gesteldheid
De fysieke gesteldheid bij ouderen speelt ook een rol bij het wel of niet gebruik maken van internet. Zij zien bijvoorbeeld slecht en vinden de knopjes te klein, of hebben een slechte oog-hand coördinatie.
Reden 4: niet nodig
Ook claimt een groep ouderen dat het helemaal niet nodig is om internet te hebben. Er is altijd wel een manier om je zaken te regelen zonder internet, gewoon via de telefoon of op papier. Op dit moment lukt het inderdaad nog nét aan om de meeste dingen zonder internet te doen, maar dit zal niet lang meer duren. Op een gegeef moment zal er voor ouderen geen andere optie meer zijn dan beginnen met internetten.
Reden 5: geen vertrouwen
De vijfde reden waarom senioren nog geen internet hebben, is dat ze het niet vertrouwen. Ze zijn bang om op een verkeerde knop te drukken en weten dan niet wat ze moeten doen. Hierdoor raken ze in paniek. Ook is het wantrouwen naar het internet toe erg groot. Mensen horen veel rare verhalen over internetcriminaliteit, hackers, phishing en ga zo maar door. Dit maakt mensen bang, waardoor ze de stap naar internet niet durven te zetten.
De oplossing?
Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat deze laatste 35% van de ouderen niet achterblijft? Als de laatste “ouderwetse” voorzieningen wegvallen en het internet écht noodzakelijk wordt, willen we natuurlijk niet dat deze groep ouderen buiten de boot valt. Gelukkig heeft SIM eigenlijk al een oplossing in huis voor veel van de redenen waardoor ouderen geen smartphone of computer willen. Denken ouderen dat het internet te ingewikkeld voor hen is? Onze simpele toestellen zijn zo ingericht dat zelfs beginnende internetgebruikers er makkelijk mee overweg kunnen. Voelen mensen zich te oud voor het internet? Wij richten ons juist op ouderen die wat meer moeite met internetten hebben, en kunnen daarom passende ondersteuning bieden bij elk probleem. Hierdoor hoeft niemand zich te oud te voelen om te internetten. Ook fysieke gesteldheid is bij ons geen excuus, want met onze grote duidelijke knoppen die makkelijk te bedienen zijn, is internetten voor iedereen een eitje. En zelfs als mensen geen vertrouwen in het internet hebben, weten onze telefonische SimCoaches dit vertrouwen wel terug te brengen. Bij elke website, mailtje of link waar u ook maar een greintje twijfel bij voelt, kunt u onze SimCoaches voor de zekerheid even raadplegen! Zo weet u zeker dat u geen slachtoffer wordt van hackers of phishing.
Er zijn dus tal van redenen waarom ouderen nog niet internetten, en veel daarvan zijn ook zeker terecht. Gelukkig hoeft bij SIM niemand buiten de boot te vallen, want wij maken internetten voor iedereen mogelijk.
4 reacties. Laat een nieuw bericht achter
Met het ouder worden word je steeds wat langzamer en onthoud je de nieuwe dingen niet meer zo goed maar met jullie begeleiding gaat het allemaal nog heel goed.Dank zij jullie hulp heb ik het bijltje er nog niet bij neer gegooit Hartelijk dank daarvoor.
Inderdaad hoor ik bij die categorie die nog half digibeet is. ‘t Zal de leeftijd wel zijn.
Gelukkig heb ik een jongere vrouw die handiger is met de computer dan ik . Maar daarnaast nog een deskundige coach aan de andere kant van de internetlijn ? Lijkt me heel goed !
Alvast bedankt.
De SIM pc vind ik helemaal het einde. Vanaf het begin draai ik almee.Ondersteuning vind ik ook prima. Bij mensen maak ik altijd altijd reclame en hoop dat ze ook aan de pc durven te beginnen. De smart phone is nog een ander verhaal. Daar begin ik ook nog niet aan, maar wie weet…….
Het blijft wel fijn om begeleid te worden