Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Het gebeurt steeds vaker: oplichters die zich voordoen als politieagent. Op deze slinkse manier weten zij bankpassen, geld en sieraden van mensen te stelen. Dit jaar zijn er al 2400 mensen slachtoffer van geworden. Maar hoe gaan deze oplichters precies te werk? En wat kun je ertegen doen?
Toename
Er is een grote toename in het aantal incidenten van oplichting door nepagenten: in 2023 kwamen er 400 meldingen van binnen, maar dit jaar staat de teller al op 2400, meldt de politie aan televisieprogramma Opsporing Verzocht. Deze grote toename is zorgelijk. Het is daarom des te belangrijker om goed te werken hoe deze oplichtingstruc precies werkt.
Werkwijze
De oplichters werken meestal volgens een vaste methode. Eerst word je door een zogenaamde politiemedewerker gebeld, met de boodschap dat er veel zou worden ingebroken bij jou in de wijk. De ‘politiemedewerker’ kondigt aan dat er een agent bij jou langskomt om waardevolle bezittingen op te halen en veilig te stellen. Vervolgens komt er iemand aan de deur, die je vraagt om bankpassen, geld en waardevolle juwelen mee te geven. Indien je die meegeeft, zie je ze niet meer terug.
Wees alert
Opsporing Verzocht benadrukt dat echte politiemensen nooit zomaar bezittingen op komen halen omdat er risico op inbraak zou zijn. Daarnaast dragen echte politiemensen altijd een volledig uniform. De oplichters dragen meestal slechts een polo, of zelfs helemaal geen politiekleding. Ook kun je politieagenten vragen naar hun politiepas. Dit is een herkenbare pas die zij altijd fysiek aan je kunnen tonen. Mocht je een belletje van de politie nou niet helemaal vertrouwen? Dan kun je altijd ophangen en zelf terugbellen naar het officiële politienummer 0900-8844.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.