Tel mee met de Nationale Tuinvogeltelling!

29, 30 en 31 januari is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats! Heel Nederland wordt opgeroepen om een dezer dagen een half uurtje vrij te maken om vogels te tellen. Deze telling vindt al sinds 2001 jaarlijks plaats om het gedrag van vogels in de Nederlandse tuinen en balkons te onderzoeken. Op die manier kunnen tuinvogels zo goed mogelijk beschermd en geholpen worden! De Nationale Tuinvogeltelling is niet alleen nuttig, maar ook nog eens ontzettend leuk en leerzaam om aan mee te doen. Tel jij dit jaar ook mee?

Hoe werkt het?

Het principe van de tuinvogeltelling is eigenlijk ontzettend simpel: de bedoeling is dat zoveel mogelijk Nederlanders op 29, 30 of 31 januari een half uurtje vrijmaken om bij te houden welke tuinvogels zich in hun tuin of op hun balkon bevinden. Je kunt dus helemaal zelf kiezen wanneer je dit half uur inplant! Belangrijk bij de telling is dat je enkel de vogels telt die zich echt in je tuin of op je balkon bevinden, tel dus niet de vogels die overvliegen. Ook moet je voorkomen dat je een vogel (die je tuin twee keer bezoekt) dubbel telt. Bijvoorbeeld: als je eerst een groepje van drie eksters ziet en vervolgens een groepje van vier, tel dan enkel de grootste groep (dus het groepje van vier). Na afloop kun je het resultaat invullen op het telformulier, deze vind je vanaf 29 januari op www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling. Je kunt het telformulier invullen en opsturen tot uiterlijk 1 februari 12.00. Op website van de Nationale Tuinvogeltelling vind je een handige lijst met alle verschillende soorten tuinvogels, zo kan ook de minder ervaren vogelspotter alle tuinvogels herkennen en noteren.

Tips

Lijkt het je nou leuk om dit jaar ook mee te doen aan de vogeltelling? Lees hier dan nog een aantal handige tips zodat je optimaal voorbereid bent!

  1. Vroege vogels
    Tel in de ochtend! Vogels zijn ‘s ochtends vroeg erg actief, op dat moment is de kans groot dat je veel verschillende vogels tegenkomt. Niet alleen goed voor de telling, maar ook nog eens leuk voor jezelf! Wellicht spot je op deze manier vogels die je nog niet eerder in je tuin hebt gezien.
  2. Camera
    Houd tijdens de vogeltelling een camera bij de hand. Mocht je in het bezit zijn van tablet of smartphone met camera of een losse fotocamera, dan kan deze erg goed van pas komen tijdens de vogeltelling. Zo kun je namelijk een foto maken wanneer een groepje vogels zich verzamelt rond je voederplank of vogelhuisje. Zo hoef je niet in alle haast te tellen, maar kun je de foto op je gemak later nog een keer bekijken. Op die manier kun je elke vogel nauwkeurig identificeren en tellen en wellicht hou je er nog wat mooie plaatjes aan over!
  3. Tuinvogel top 25
    De vogelbescherming wil dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling, ook mensen die geen kennis hebben van tuinvogels. Val jij nou onder deze categorie en weet je het verschil tussen een ekster en een merel niet? Geen nood! Op de website www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/tuinvogels vind je een ontzettend handig menu met een overzicht van de 25 meest voorkomende tuinvogels. In dit overzicht vind je informatie, plaatjes, filmpjes en de geluiden van elke tuinvogel. Zo ben je optimaal voorbereid om deel te nemen aan de telling!

Cursus

Mocht je na het lezen van dit artikel nou nog niet genoeg hebben van tuinvogels? De vogelbescherming organiseert speciaal voor alle beginnende vogelliefhebbers in Nederland een gratis online tuinvogelcursus! Dit is een online cursus, bestaande uit wekelijkse video’s met interessante feitjes en ezelsbruggetjes over verschillende tuinvogels. Na het volgen van de cursus zul je met een hele andere blik naar je eigen achtertuin of balkon kijken! De cursus bestaat uit tien lessen, één keer per vier dagen ontvang je een nieuwe aflevering via de mail. Zo maak je op een laagdrempelige manier kennis met de Nederlandse tuinvogels! Je kunt je aanmelden voor de online cursus via deze link: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen/cursus-tuinvogels-in-nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 826 reviews.
Skip to content