Krijg als eerste het laatste nieuws
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.
Voor vrijwel elke app of website moet u tegenwoordig een account aanmaken, en daar komt dan ook altijd een wachtwoord bij kijken. Van maildiensten als Gmail tot online webwinkels als Zalando, een account met wachtwoord is tegenwoordig vereiste. Maar hoe maak je nou eigenlijk een sterk wachtwoord, hoe onthoud je deze en wat te doen als je hem toch vergeet?
Maak een sterk wachtwoord
Wachtwoorden zijn een erg geliefd doelwit van criminelen en het is dan ook erg belangrijk om een goed en sterk wachtwoord te kiezen. Voordehand liggende wachtwoorden zoals een cijferreeks (123456), een woord (Welkom) of uw voornaam en geboortedatum (Sara1970) zijn voor criminelen makkelijk te kraken. Een sterk wachtwoord bestaat uit een reeks van 6 tot 8 willekeurige letters, cijfers en leestekens. Er zijn een aantal trucjes om een sterk wachtwoord te maken. Een daarvan is het bedenken van een schema.
Bijvoorbeeld:
Het wachtwoord van uw gmail ziet er dan als volgt uit:
21071970Gmail1211CG!
En het wachtwoord van uw Facebook ziet er dan zo uit:
21071970Facebook1211CG!
Een andere manier om een sterk wachtwoord te maken, is door middel van een zogeheten ‘’wachtzin’’. Voor een wachtwoord geldt: hoe langer hoe beter. Een wachtzin is dan ook erg lastig te kraken voor hackers. Bedenk een zo vreemd en ongebruikelijk mogelijke zin, het liefst eentje met leestekens en cijfers erin.
Twee voorbeelden:
HoeveelKostDezeItaliaanseMotorfietsUit1976?
DeTangoUit1960IsEenMooieDans!
Mocht uw wachtzin te lang zijn, kunt u deze ook nog verkorten. Gebruik bijvoorbeeld van elk woord alleen de eerste twee letters.
Bij de wachtwoorden hierboven krijgt u dan als volgt:
HoKoDeItMoUi1976?
DeTaUi1960IsEeMoDa!
Wachtwoorden onthouden via webbrowser
Een handig hulpmiddel om wachtwoorden te onthouden is de wachtwoorden opslaan via uw webbrowser. Wanneer u een wachtwoord moet invullen op een site krijgt u vaak een melding binnen met de vraag of u wil dat uw webbrowser dit wachtwoord onthoudt. Als u hier op “wachtwoord opslaan’’ klikt, slaat de webbrowser uw wachtwoord automatisch op. Zo hoeft u zelf niet elke keer handmatig uw wachtwoord in te voeren wanneer u bij een site in wil loggen. Let wel op: doe dit alleen op uw eigen computer en niet op openbare computers zoals in de bibliotheek. Zorg er daarnaast ook voor dat uw computer zelf wel beveiligd is met een wachtwoord.
Wachtwoord vergeten?
Mocht u nou toch een keer uw wachtwoord zijn vergeten, is dit geen ramp. Er zijn diverse veilige manieren waarop u uw wachtwoord kunt herstellen. Een van de manieren waarop u uw wachtwoord kunt herstellen is via de mail. U kunt op het inlogscherm van een site vaak op de knop ‘’wachtwoord vergeten?’’ klikken. Vervolgens kunt u het e-mailadres waarmee u geregistreerd staat op een bepaalde site invoeren, hierna zal er een mailtje gestuurd worden naar dit specifieke e-mailadres. In deze site vindt u een link waar u op kunt klikken en via deze link kunt u een nieuw wachtwoord kiezen. Een ander manier van uw wachtwoord herstellen is via een SMS code. Sommige websites kiezen ervoor om u uw wachtwoord te laten herstellen via een SMS code ipv een e-mailadres. Bij het aanmaken van een account op de desbetreffende site heeft u dus uw telefoonnummer moeten invullen en wanneer u uw wachtwoord bent vergeten zal er een speciale code verstuurd worden via een SMS naar dit nummer. Via deze code kunt u uw wachtwoord op de site herstellen.
Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.