We mogen weer naar de stembus: weet jij al waar je 15 maart op gaat stemmen?

15 maart vinden er weer verkiezingen plaats. Ditmaal mogen we zelfs twee stemmen uitbrengen, namelijk voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Maar waar stemmen we eigenlijk voor? En wat moet je doen als je nog geen idee hebt waar je op moet stemmen? Sim heeft de belangrijkste informatie over deze verkiezingen op een rijtje gezet en een aantal handige stemwijzers voor je uitgezocht. Zo kom je er gemakkelijk achter welke partij het beste bij jou past en kan je 15 maart met een gerust hart naar de stembus!

Provinciale Statenverkiezingen
Bij de Provinciale Statenverkiezingen is de opkomst altijd een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Veel mensen denken dat de Provinciale Statenverkiezingen een stuk minder belangrijk zijn, maar niets is minder waar! Juist wanneer je wil meebeslissen over actuele vraagstukken in jouw provincie, is het belangrijk om 15 maart naar de stembus te gaan. Daarnaast hebben de Provinciale Staten veel te zeggen over het openbaar vervoer en natuurgebieden binnen jouw provincie. En als de leden van de Provinciale Staten eenmaal zijn ingestemd, hebben zij de belangrijke taak om te stemmen over de samenstelling van de Eerste Kamer. Hier kun je dus indirect invloed op uitoefenen met jouw stem voor de Provinciale Staten!

Waterschapsverkiezingen
Bij de Waterschapsverkiezingen is de opkomst nog lager dan voor de Provinciale Staten, en dat is niet zo gek: veel Nederlanders hebben geen flauw idee wat die waterschappen nou eigenlijk doen. Toch is het geen onbelangrijke verkiezing. De waterschappen maken namelijk belangrijke beslissingen als het gaat om waterbeheer, een onderwerp dat ons allemaal treft. Hoe gaan we immers om met de stijgende zeespiegel? Moeten we de dijken ophogen, of anders gaan wonen? Moeten we preventief optreden tegen klimaatverandering, of gewoon de schade repareren als het zo ver is? Er schuilen veel politieke keuzes achter het beleid rondom waterbeheer. Breng 15 maart dus ook een stem uit op de waterschappen! Wil je nou meer informatie over de Waterschapsverkiezingen? Op https://waterschapsverkiezingen.nl/ vind je eenvoudige en toegankelijke informatie, door middel van korte artikelen en uitlegvideo’s.

Stemwijzers
Weet je nou nog niet waar je op wil stemmen bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen? Geen nood! Er zijn een heleboel handige stemwijzers die je helpen met het maken van de keuzes. Stemwijzers zijn eenvoudige vragenlijsten die jouw mening over bepaalde onderwerpen vergelijken met de standpunten van politieke partijen en waterschappen. Zo kun je precies zien in hoeverre je het met bepaalde partijen of waterschappen (on)eens bent! Let wel op: niet iedere stemwijzer geeft advies over iedere provincie. Aan het begin van de stemwijzer kun je je postcode invoeren of selecteren in welke provincie je woont. Staat jouw provincie er nou niet bij? Geen nood, probeer dan gewoon een andere stemwijzer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 893 reviews.
Skip to content