Zo worden 4 en 5 mei dit jaar gevierd en herdacht

4 en 5 mei kunnen dit jaar weer zoals vanouds gevierd en herdacht worden. Er staan daarom veel bijzondere en mooie evenementen op het programma, zowel online als fysiek. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft weer hard haar best gedaan om zoveel mogelijk mooie activiteiten te organiseren om de vrijheid te vieren en de oorlog te herdenken.

Nieuwe campagne

Dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een nieuwe campagne georganiseerd: ‘Vrijheid deel je met elkaar’. Het doel van deze campagne is om emoties die aan bevrijding en oorlog verbonden zijn levend te houden, zodat we niet vergeten hoe dankbaar we moeten zijn voor onze vrijheid. Als onderdeel van deze campagne heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal speciale ‘2 minutenverhalen’ online gepubliceerd. Dit zijn familieverhalen in het teken van oorlog en vrijheid, waarbij verschillende generaties samen een verhaal vertellen. Je beluistert de verhalen hier.

4 mei

De organisatie roept heel Nederland op om op 4 mei te herdenken. Dit kan door bijvoorbeeld een herdenking te bezoeken. Diverse steden en dorpen in heel Nederland organiseren op 4 mei een herdenking. Kijk op de herdenkingskaart om een herdenking bij jou in de buurt te vinden. Ook roept het comité op om samen met de rest van Nederland om 20.00 twee minuten stilte te houden om oorlogsslachtoffers te herdenken. Verder wordt er opgeroepen om bloemen neer te leggen bij een oorlogsmonument, de vlag halfstok te hangen en een speciaal vrijheidsspeldje op de borst te dragen. Dit speciale speldje bestel je hier.

5 mei

Op 5 mei vieren we samen de vrede. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door een Vrijheidsmaaltijd te bezoeken. Dit zijn georganiseerde diners door het hele land waar men samen geniet van een maaltijd. Kijk op deze kaart om te zien waar bij Vrijheidsmaaltijden bij jou in de buurt worden georganiseerd en meld je online aan. Ook worden er door heel Nederland bevrijdingsfestivals georganiseerd, waar men samen naar leuke muziek kan luisteren en feest kan vieren. Van huis uit kun je op televisie kijken naar de 5 mei-lezing en het 5mei-concert. De 5 mei-lezing wordt om 12 uur uitgezonden op NPO 1 en het 5 mei-concert is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1. Tot slot mag de vlag op 5 mei helemaal uitgehangen worden en wordt ook deze dag opgeroepen om het vrijheidsspeldje te dragen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 712 reviews.
Skip to content