Zweeft u nog?

Nieuws

20 maart is het weer zo ver: We mogen naar de stembus! Ditmaal stemmen wij niet voor slechts één soort verkiezingen, maar zelfs twee. Namelijk, de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Voor veel mensen zijn dit vrij vage termen, dit maakt het lastig om een weloverwogen stem uit te brengen op de partij die het best bij u past. Daarom wil SIM u graag introduceren aan een paar handige hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het maken van deze keuze. Maar voordat u gaat bedenken op wie u wil stemmen, is het ook belangrijk om te weten wáár we voor stemmen. Want wat zijn de Waterschappen en de Provinciale Staten nou eigenlijk?

Wat zijn de Provinciale Staten?

U kunt de Provinciale Staten zien als een soort provinciaal parlement, bestaande uit gekozen volksvertegenwoordigers van de provincie. Ze beslissen over alles wat tussen gemeentelijk en landelijk niveau in zit. Denk hierbij aan het aanleggen van wegen en spoorwegen, behoud van natuurgebieden en het wel of niet plaatsen van windmolens. Belangrijke taken dus. Hiernaast hebben de Provinciale Staten nóg een belangrijke functie, namelijk het kiezen van de Eerste Kamer leden. Met uw provinciale stem beslist u dus indirect wie er in de Eerste Kamer terecht komen.

De Stemwijzer

Op www.stemwijzer.nl vindt u een handig hulpmiddel om te bepalen waar u het best op kunt stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Deze site biedt namelijk voor elke provincie een aparte stemwijzer. Een stemwijzer is een soort enquête die u actuele provinciale vraagstukken voorlegt. Hier kunt u “eens”, “oneens” of “geen van beiden” op antwoorden. Binnen een paar minuten bent u klaar met deze stemwijzer en zal er een advies uitkomen over welke partij het best bij u past op basis van uw antwoorden op deze vraagstukken. Natuurlijk hoeft u niet per sé te stemmen op de partij die hier het hoogst scoort, maar deze stemwijzer kan wel een handig handvat zijn om te zien of u in de goede richting zit.

De Stemchecker

Helaas gebeurt het in de politiek nog wel eens dat partijen niet doen wat ze beloven. Er wordt veel geroepen, maar lang niet alles komen de politieke partijen na. Daarom heeft de Volkskrant een Stemchecker gemaakt. Dit is ook een soort stemwijzer, maar dan krijgt u vraagstukken voorgelegd waar de Eerste Kamer voorheen al op gestemd heeft. Aan het einde van de Stemchecker krijgt u te zien welke partij bij de meeste vraagstukken hetzelfde gestemd heeft als u. Deze Stemchecker vergelijkt dus de voorkeuren van de kiezer met daden, in plaats van plannen. U kunt zelf de Stemchecker invullen op www.volkskrant.nl/kijkverder/2019/stemchecker

Wat zijn de waterschappen?

Nederland telt 21 waterschappen. Deze waterschappen beheren het water in Nederland. Zij zorgen er dus voor dat Nederland niet onder water komt te staan en dat jouw shampoo niet rechtstreeks in de sloot belandt. Alle Nederlanders betalen waterschapsbelasting, dus dat betekent dat wij ook wat over te zeggen hebben over hoe het waterschap zijn taken aan moet pakken. Dit doen we door te stemmen. Ook bij de waterschappen stem je op politieke partijen. De ene partij zet zich namelijk meer in voor duurzaamheid, de ander pleit voor lagere belastingen of komt op voor de boeren. De aanpak van deze waterschappen kan dus behoorlijk verschillen, daarom is het belangrijk om ook hiervoor naar de stembus te gaan.

Waterschappen stemhulp

Op www.waterschappen.mijnstem.nl vindt u een stemhulp voor de waterschapsverkiezingen. Dit principe werkt vrijwel hetzelfde als dat van de Provinciale Statenverkiezingen stemwijzer. U krijgt een stelling voorgelegd en kan daarbij aangeven in hoeverre u het er mee eens of oneens bent. Voordat u begint met deze stemwijzer moet u eerst uw postcode invoeren. Dan weet de stemwijzer namelijk tot welk waterschap u behoort en welke stellingen daarom voorgelegd moeten worden.

Na het lezen van dit artikel bent u op de hoogte van wat de Provinciale Staten en de Waterschappen zijn, en met de genoemde hulpmiddelen heeft u binnen een paar minuten een goed inzicht in de mogelijke partijen waar u op kunt stemmen. Blijf dus niet thuis maar ga 20 maart vooral naar de stembus toe. Elke stem telt, ook die van u!

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

 • Vincent Vodde
  20 maart 2019 22:47

  Ik heb niet gestemt ten eerste om dat ik mijn pas kwijt ben en om dat
  Ik die mensen niet kan dus is het voor mijn een gok of ik de juiste beslissing
  neem groette Vincent Vodde

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 590 reviews.
Skip to content