5 tips om veilig met sociale media om te gaan

Nieuws, Tips & Tricks

Sociale media zijn bijna niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij. De jeugd appt, snapt en instagramt erop los en ook ouderen zijn volop actief op bijvoorbeeld Facebook. Het is ook niet gek dat iedereen dol is op social media: het kan ontzettend leuk en grappig zijn en sociale media helpen mensen om verbonden te blijven met elkaar. Die ene kennis die je bijvoorbeeld niet zo vaak meer spreekt, kan je wel nog in contact mee blijven via Facebook! Helaas zijn sociale media niet alleen maar leuk en grappig. Sociale media vragen namelijk ongemerkt veel privé gegevens van mensen, terwijl u niet weet wat er met deze gegevens gebeurt. Ook zijn veel mensen zich niet bewust van de gevolgen die het delen van bepaalde foto’s en berichten met zich meebrengt. Het is dus erg belangrijk om voorzichtig te zijn op sociale media. Daarom hebben wij hier 5 tips voor u, waarmee u veilig gebruik kunt blijven maken van sociale media. Zo kunt u gewoon in contact blijven met vrienden en genieten van leuke plaatjes en artikelen, terwijl u ook uw eigen privacy in acht neemt.

Tip #1: Wat u plaatst op social media blijft altijd bestaan

Op het moment dat je iets plaatst op sociale media, zal dit bericht of plaatje voor eeuwig op het internet bewaard blijven. Hoewel u zich er misschien niet bewust van bent, is het internet een plek waar alles permanent bewaard blijft. Op het moment dat u een foto of bericht plaatst, kan iemand anders dit opslaan of kopiëren en zelfs delen met anderen. Wanneer u iets plaatst op sociale media verliest u er dus meteen de controle over. U weet niet meer wie uw bericht of foto gezien heeft en dit kunt u ook niet meer achterhalen. Houd dit dus altijd in je achterhoofd als je iets plaatst op sociale media. Je foto of bericht zal altijd blijven bestaan.

Tip #2: Denk goed na voordat je iets plaatst

Voorheen was de drempel om te reageren op een bericht dat u ontvangt best groot: u moest een antwoord bedenken, dat antwoord moest u opschrijven en vervolgens moest u naar de brievenbus lopen om uw brief op de post te doen. Kortom: genoeg tijd om na te denken of het een gepaste reactie is of niet. Tegenwoordig is deze drempel veel lager. U kunt vanachter uw computer, smartphone of tablet met één druk op de knop meteen uw mening uiten. Hierdoor wordt er minder goed nagedacht over wat er wordt gezegd en of dit verstandig is. Sociale media staan dan ook vol met ongezouten en ongenuanceerde meningen, die mensen uit een opwelling delen. Dit lokt veel ruzie en discussie uit. Het is daarom erg belangrijk om ook op sociale media goed na te denken voordat je iets zegt.

Tip #3: Let op wat er op uw foto staat

Het is verleidelijk om leuke foto’s te delen van mooie prestaties, bijvoorbeeld het middelbareschool-advies van uw kleinkind of het bachelordiploma van uw dochter. Dit lijkt leuk en onschuldig, maar wees hier voorzichtig mee! Wanneer u een foto van een brief of diploma deelt, staan hier vaak persoonlijke gegevens op. Mocht u nou toch graag een foto willen delen van zo’n brief, kras de persoonlijke gegevens op de foto dan door. Wees ook voorzichtig met bepaalde locaties op de achtergrond. Als u een foto met uw huis op de achtergrond deelt, kan iedereen meteen zien waar u woont. Ook zijn er vaak locatiegegevens van een foto beschikbaar. Zo weet iedereen meteen wanneer en waar deze foto genomen is. Wees dus voorzichtig met het delen van foto’s en let op dat er geen persoonlijke gegevens op staan.

Tip #4: Wees alert op dubieuze berichten

Wanneer een vriend of kennis van u gehackt is, kan de hacker uit zijn of haar naam berichten naar u sturen. Dit kunnen berichten zijn met gevaarlijke linkjes, waar u absoluut niet op moet klikken. Wees je er dus bewust van dat dit het geval kan zijn als iemand u zomaar een bericht stuurt met een vaag linkje. Klik nooit zomaar op dit soort linkjes! Hackers zetten dit soort linkjes in om persoonlijke gegevens te achterhalen of schadelijke software op uw apparaat te installeren. Een andere tactiek die hackers toepassen, is het vragen om uw telefoonnummer. Vervolgens wordt er een sms’je met een bepaalde code naar u gestuurd. De hacker vraagt dan om deze code. Wanneer u de code geeft, kan de hacker toegang krijgen tot belangrijke accounts van u en kan de hacker kosten maken op uw naam.

Tip #5: Pas op met het delen van foto’s van uw (klein)kinderen

Ook de foto’s die u via sociale media van uw (klein)kinderen deelt, zijn permanent. Deze foto’s zullen voor altijd op het internet te vinden zijn, wees daarom voorzichtig met wat u wel en niet deelt. Een leuke foto van uw kleinkinderen lijkt in uw ogen misschien erg onschuldig, maar deze foto’s kunnen hen de rest van hun leven blijven achtervolgen. Dit soort foto’s kunnen in rare groepen terecht komen waar u geen weet van heeft. Ook kunnen foto’s bewerkt worden om er zo misbruik van te maken. Wees dus voorzichtig met persoonlijke video’s en foto’s van uw (klein)kinderen.

Wat zijn sociale media websites?

De meest bekende social media platformen zijn Facebook, Twitter, Youtube, Instagram en Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 590 reviews.
Skip to content