Bescherm je identiteitsgegevens met de KopieID-app

Het komt regelmatig voor dat bedrijven, banken en andere organisaties vragen om een kopie van je identiteitsbewijs. Echter zijn van al deze instanties maar een paar daadwerkelijk bevoegd om een volledige kopie van jouw identiteitsbewijs te vragen. De rest vraagt het vaak alleen voor controle, maar daarbij hoef je hen niet al jouw persoonlijke gegevens te verstrekken. Wanneer een kopie van jouw ID op straat belandt, kun je namelijk slachtoffer worden van identiteitsfraude. Gelukkig heeft de Rijksoverheid een handige app ontwikkeld waarmee je fraudeurs te slim af bent!

De KopieID-app
De KopieID-app is door de Rijksoverheid ontwikkeld, om ervoor te zorgen dat men veilig identiteitsgegevens kan delen. Met deze simpele app kun je namelijk een foto van jouw identiteitsbewijs bewerken. De app biedt opties om informatie door te strepen die de desbetreffende partij niet nodig heeft, zoals je BSN-nummer, pasfoto of handtekening. Ook kun je een watermerk op de foto plaatsen. Hierop staat voor wie je de kopie hebt gemaakt, met welke reden en de datum. Op deze manier kan de kopie alleen gebruikt worden door de organisatie waaraan je deze verstrekt! Voor meer informatie over de app kun je deze instructievideo bekijken.

Wie mag vragen om een kopie van mijn ID?
De enige instanties die wettelijk bevoegd zijn om een volledige kopie van je identiteitsbewijs te maken, zijn:

  • overheidsinstanties
  • banken
  • notarissen
  • casino’s
  • levensverzekeraars
  • uw werkgever

Wanneer instanties, anders dan hierboven genoemd, om een kopie van je ID vragen, is het raadzaam om gevoelige informatie zoals je BSN-nummer door te krassen en een watermerk op de kopie te plaatsen. Stuur daarnaast nooit een kopie van je ID mee bij een online aankoop of verkoop!

Identiteitsfraude
Identiteitsfraude komt tegenwoordig helaas vaak voor. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) ontvangt elk jaar vele honderden meldingen van mensen die slachtoffer zijn geworden. Met een BSN-nummer, geboortedatum, naam en adres kunnen oplichters vaak al veel schade aanbrengen. Bijvoorbeeld door het bestellen van artikelen op andermans naam of het afsluiten van een lening of telefoonabonnement. Wees daarom voorzichtig met het delen van gegevens! En mocht het nou écht noodzakelijk zijn om een kopie van je ID te delen, gebruik dan de KopieID-app.

 

 

 

1 reactie. Laat een nieuw bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Krijg als eerste het laatste nieuws

Meld je aan voor Sim e-mails en krijg als eerste inspirerende content, nieuws en exclusieve aanbiedingen te zien.

Menu
De waardering van www.simpc.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 826 reviews.
Skip to content