DigiD, wat is het en wat kunt u ermee?

Wat is DigiD?
DigiD is een middel om in te loggen op websites van overheidsdiensten, zorg en alle instellingen die gerechtigd zijn gebruik te maken van het BSN nummer. DigiD staat voor Digitale identiteit. U kunt met DigiD belastingaangifte doen, pensioenzaken regelen en bijvoorbeeld ook zorgdeclaraties indienen. Kijk voor een volledig overzicht van instanties die gebruik maken van DigiD hier: https://www.digid.nl/over-digid/wie-doen-mee/

Een DigiD aanvragen
DigiD inlogcodes kunt u aanvragen op de website van DigiD. Na de aanvraag ontvangt u na een paar dagen een brief met een activeringscode. Ook activeren doet u online. Nadat u de DigiD geactiveerd heeft kunt u inloggen bij de verschillende diensten.

Vanaf de website van de betreffende organisatie krijgt u altijd onderstaand scherm te zien:

Machtigingen
Uw DigiD is persoonlijk. Het is niet de bedoeling dat u uw DigiD inlogcodes aan anderen geeft. Als u wilt dat iemand uw online zaken regelt kunt u een machtiging afgeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij belastingaangifte. U kunt zelf iemand machtigen of iemand kan een machtiging aanvragen voor u.

Voor het machtigen heeft u niet perse zelf een DigiD nodig. U kunt zonder DigiD ook telefonisch een machtiging aanvragen via de DigiD helpdesk. U ontvangt dan de machtigingscode op uw adres zoals deze geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen. Als u weet wie u wilt machtigen, kunt u ook deze persoon vragen de machtiging aan te vragen.

Meer informatie over machtigen vindt u op:  https://machtigen.digid.nl.

Heeft u vraag? Onze SimCoaches zitten voor u klaar.

SimCoach tips in uw mailbox

Geef uzelf op voor onze actuele instructietips, dan krijgt u ze meteen in uw mailbox. U ontvangt ook maximaal 1x per maand een nieuwsbrief met belangrijke aankondigingen en aantrekkelijke acties. U kunt uzelf altijd weer uitschrijven.

4 reacties. Laat een nieuw bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu